Zdravje

Svetovni dan sladkorne bolezni: dandanes zaužijemo preveč sladkorja

Slovenski otroci in mladostniki zaužijejo preveč sladkorja, so pokazali rezultati nacionalne raziskava o prehranskem vnosu prostih sladkorjev. Te so pred prihajajočim svetovnim dnevom sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, posredovali z Inštituta za nutricionistiko.

V raziskavo je bilo vključenih 1248 prebivalcev Slovenije, starih med 10 in 74 let. Ugotovili so, da 44 odstotkov mladostnikov, 16 odstotkov odraslih in 19 odstotkov starejših prebivalcev zaužije več kot 10 odstotkov energije iz prostih sladkorjev. Pri 87 odstotkih mladostnikov so ugotovili, da je bil dnevni vnos energije s prostimi sladkorji višji od petih odstotkov.

Mladi največ prostih sladkorjev zaužijejo s sladkimi pijačami in sadnimi sokovi ter slaščicami.

Mladostniki sicer največ prostih sladkorjev zaužijejo s sladkimi pijačami in sadnimi sokovi, tortami, kolači in pecivom ter mlečnimi izdelki. Med odraslimi in starostniki glavni vir prostih sladkorjev prav tako predstavljajo sladke pijače in torte, kolači in pecivo, na tretjem mestu pa sta se znašla med in namizni sladkor.

Na inštitutu spodbujajo k izbiri sladkih živil, manjših porcij in manj pogostemu uživanju sladkih živil. Nasvete za bolj zdrave prehranske izbire je mogoče najti na nacionalnem portalu www.prehrana.si. Kot pripomoček za preverjanje količine sladkorja v živilih in pijačah pa je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija #VešKajJeš.

Državni raziskovalni projekt Sladkor v prehrani financirata ministrstvo za zdravje in javna agencija za raziskovalno dejavnost.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button