Zdravje

Raziskava: Plastika v vseh analiziranih vzorcih človeških organov

Ameriški znanstveniki, ki se v okviru Ameriškega kemičnega združenja ukvarjajo z raziskovanjem plastike, so opravili prvo raziskavo prisotnosti drobcev plastike v človeških telesih na svetu in ugotovili, da so bili ti prisotni v vseh 47 analiziranih vzorcih človeškega telesa.

Znanstveniki so v vzorcih, vzetih iz pljuč, jeter, vranice in ledvic, našli mikroplastiko in nanoplastiko, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Za te organe se predvideva, da bi lahko bili med vsemi najbolj izpostavljeni drobcem plastike in njihovemu filtriranju oziroma nalaganju.

Zaznali so na desetine tipov plastičnih komponent. Tudi polietilen, ki se ga uporablja za plastične vrečke, in polietilen tereftalat, ki je sestavni del plastičnih steklenic. V vseh 47 vzorcih so našli bisphenol A (BPA), kemikalijo, ki je kljub zdravstvenim pomislekom sestavina pakirne embalaže za hrano.

Mikroplastika in nanoplastika iz uničene plastične embalaže in plastičnih steklenic sicer onesnažuje okolje v vsakem kotičku sveta, je zapisala dpa. Izpostavljenost živali tej plastiki znanstveniki povezujejo z neplodnostjo, vnetji in rakom, učinek na človeka pa še ni znan.

“Nikoli ne želimo kar tako alarmirati. Dejstvo je, da lahko ti nerazgradljivi materiali, ki so prisotni povsod, vstopijo in se kopičijo v človeških tkivih, mi pa ne poznamo možnih učinkov na zdravje,” je dejal študent Varun Kelkar, ki je sodeloval v raziskovalni skupini.

Omenjena študija je prva doslej, ki preučuje plastične drobce v organih donatorjev, za katere je znano, kakšna je bila njihova izpostavljenost okolju. To omogoča boljše namige o virih in poteh izpostavljenosti.

 

 KrogSTA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button