Življenjski slog

Zdravljenje alkoholnega mačka: kaj priporoča stroka?

Osnovni napotek, kako se izogniti mačku je seveda "popij manj". V času študentskih torkov to pomeni veliko, veliko manj. Kaj pa je nekaj zabavi prijaznejših in s stroko podprtih načinov, da omilimo težave naslednjega jutra?

Kako se izogniti mačku? To je vsekakor možno z zmernim pitjem. Kaj pa zmerno pitje sploh pomeni? Za povprečno žensko to predstavlja tri spite pijače. Ali pa upoštevanje pravila “ena enota alkohola na eno uro”. S tem jeter ne obremenimo prekomerno. Če spijemo (pre)več, telo preobremenimo, saj smo spili več alkohola, kot ga naše telo lahko prenese.

Vseeno pa obstajajo (od medicinskih strokovnjakov priznani) načini, kako mizerijo naslednjega jutra omiliti. V primeru, da to bereš, ko je maček že primijavkal izpod postelje, pa ne skrbi. Določene ukrepe lahko izvedeš tudi zjutraj.

Kaj storiti pred pitjem?

Pred vsakim prekomernim pitjem poskrbi, da se kvalitetno naješ. Če piješ alkohol na prazen želodec, se ta na poti po telesu zelo hitro absorbira v kri. Najboljše je, da si privoščiš živila, kot so rdeče meso, piščanec, avokado, gobe in žitarice, ki so bogata s cinkom in nikotinsko kislino, hraniloma, ki omilita mačka. Po drugi strani se izogibaj sladkarijam, ki v telesu sprožajo vnetne procese (ki jih sproža tudi alkohol).

Zabava, maček, alkohol, pitje, pitje alkohola, zmerno pitje, žgane pijače, žganje, moralni maček, alkoholni maček, jutro
Pivo je odlična spremljava slanemu, v času pred zabavami pa daj prednost vsekakor hrani.

Priporočeno je, da pred pitjem nekaj energije porabiš skozi telesno vadbo. Velikokrat se namreč zgodi, da preveč spijemo samo zato, da bi se sprostili. Tako se stresa raje znebi s telesno aktivnostjo in poskrbi, da pitje ne bo posledica sproščanja frustracij.

Z istim namenom se moraš izogibati tudi neprimerni družbi ob pitju. Če se družiš z ljudmi, ki prekomerno pijejo, obstaja večja verjetnost, da boš to delal tudi sam.

Osrednji trenutek: pitje

Ker je upoštevanje pravila ene enote alkohola na uro včasih težavno, se raje odloči, da po vsaki alkoholni pijači spiješ nekaj brezalkoholnega. Pomembno je tudi, da spremljaš, koliko alkohola si zaužil. Tako boš imel boljšo predstavo in vedel kdaj se ustaviti.

Če želiš zmanjšati možnosti za težaven naslednji dan, žgane pijače zamenjaj za pivo ali vino, ki imata nižje vsebnosti alkohola. Prav tako je od “kratkih” pijač boljše piti zmešane pijače, saj jih nisi prisiljen piti tako hitro. Če se žganim pijačam ne moreš odpovedati, pa raje izberi čisto žganje kot sta vodka in gin, saj naj bi to zaradi svoje sestave povzročalo blažjega mačka kot temnejše žganje – npr. viski in rum. Vse pa seveda v zmernih količinah.

Zabava, maček, alkohol, pitje, pitje alkohola, zmerno pitje, žgane pijače, žganje, moralni maček, alkoholni maček, jutro
Če se odločiš za pitje vina, izberi takšnega, ki po žveplu ne zaudarja že na daleč.

Ne pozabi biti zvezda zabave – če cel večer plešeš, so možnosti, da nenehno nekaj piješ, manjše. Ob tem pa ne pozabi na ustrezno rehidriranje z vodo.

Pred spanjem

Pred spanjem ne pretiravaj z vodo. V prevelikih količinah lahko tvojemu telesu stres namreč povzroča tudi voda. Seveda to ne pomeni, da pred spanjem ne bi spil kozarca vode ali dva, vodo pa si ob posteljo nastavi tudi za ponoči ali zgodnje jutro.

Pomembno je, da se dobro naspiš. Maske za oči so tako odličen pripomoček, ki lahko prepreči prezgodnje jutranje zbujanje.

Zabava, maček, alkohol, pitje, pitje alkohola, zmerno pitje, žgane pijače, žganje, moralni maček, alkoholni maček, jutro
Svetloba te lahko zjutraj (ali dopoldne) zbudi predčasno. Zato poskusi uporabiti spalno masko.

Naslednje jutro

Zjutraj spij kakšen napitek, bogat z elektroliti. To so rehidracijski napitki, ki jih običajno pijejo športniki. Prav pa seveda pridejo tudi športnim pivcem. Nato si privošči bogat zajtrk, ki bo telesu pomagal predelati zaužit alkohol.

Če klasičnega mačka spremlja še moralni maček, se loti aktivnosti, ki te sproščajo. Tesnobne učinke, ki jih sproža predelovanje alkohola, zares pozdravi samo čas, ti pa mu pri tem vseeno lahko pomagaš.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button