Kulsko

Tudi ti si vzornik, zato bodi dober, bodi kul!

Kakšen vzornik si? Vzorništvo je izjemno pomembno v razvoju mladih in življenju vsakega posameznika in prav vsak je vzornik, pa če to želi ali ne. Ima pa vsak izbiro, ali bo dober ali slab vzornik.

Vzorništvo je izjemno pomembna vloga vsakega zemljana. Kot pravi strokovnjak Janek Musek, nam v sodejavnosti z našimi genetskimi smernicami vzorniki odločilno oblikujejo vedenjske vzorce, stališča, prepričanja in vrednote. Še posebej mladi smo podvrženi različnim vplivom, pritiskom in obnašanjem. Ker so naši možgani v procesu razvoja, je pomembno, da krepimo našo samozavest, sposobnost odločanja in spoštovanja sebe ter drugih.

Bodi dober, bodi kul je vseslovenska pobuda, ki so jo podprli številni znani Slovenci in povezuje odgovorne vzornike

Zato je nastal projekt Bodi dober, bodi kul!, ki ga podpirajo številni znani slovenski športniki, igralci, pevci, strokovnjaki in podjetniki. Skupaj spodbujajo k zavedanju o odgovornosti posameznika, da je vsak na vsakem koraku vzornik. Vzornik s svojim obnašanjem vpliva na obnašanje mladih.

Za zdrave vrednote tudi predsednik Republike Slovenije

Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Predsednik bo v sredo, 11. septembra na Brdu pri Kranju, s sogovorci naslovil zbrane na dogodku Bodi dober, bodi kul!.

Namen dogodka je motivirati čim več slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanov k sodelovanju pri projektu ter na ta način opozarjati na posameznikovo vlogo v družbi. Aktivnosti bo ekipa izvajala v želji po opolnomočenju odgovornih mladih, z zdravimi vrednotami, zdravo mero samozavesti, s sposobnostjo odločanja in s spoštovanjem do sebe ter drugih.

Pobudo pozdravljajo številni znani Slovenci

Cilj sodelujočih je prispevati k boljši družbi prihodnosti, ki bo bolj odprta, usmerjena k dialogu, sodelovanju, odgovornosti, strpnosti ter bo temeljila na spoštovanju do soljudi. Strokovnjak Janek Musek poudarja: “da je razhajanje med vrednotami in dejanskim obnašanjem skupni imenovalec vseh najpomembnejših tegob družbe in človeštva. Obnašanje v skladu z vrednotami nas dela v življenju bolj zadovoljne, srečne, je ključno za občutek smiselnosti v življenju in pri osebnostni rasti.”

Vloge vzornikov se zavedajo tudi številni znani Slovenci, ki so podprli projekt. Med ambasadorji so med drugim tudi Boris Cavazza, Beba Ščap, Boštjan Gombač, Branko Meh, Darko Klemen, Damir SkominaDamir Skomina pravi: “Dragi mladostniki, verjemite vase, postavljajte si čimvišje cilje. Seveda bo ogromno ovir, ampak nikoli ni predaje in po vsakem padcu se vedno znova poberemo.”

Sara Isaković pravi, da si želi, da mladi vsak dan vedo, da imajo to moč: “zbirati vaše misli, da ostanete pozitivni, da se tudi dobro počutite – ker to vse zelo vpliva na vaša dejanja in na koncu, kako uspešni boste.” Ekipi so se pridružili tudi Domen Valič, društvo SINAPSA, Ivjana Banić, Ivo in Valerija Čarman, Jani Muhič, Jani Jugovic – Cool Fotr, Lorella Flego, dr. Matej Tušak, Miha Deželak, Primož Brezec, Sandra Antić, Sani Bečirović, Tina Mrak, Tine Urnaut, Tjaši Artnik, Veronika Macarol in Zmago Sagadin.

 

Bodi dober, bodi kul!
Matej KOLAKOVIĆ

Sorodni članki

Back to top button