KulskoŠportZabava

PEFijada v znamenju vročine, dežja in super zabave

V vročem torkovem dopoldnevu in nekoliko deževnem popoldnevu, je Pedagoška fakulteta Maribor gostila PEFIJADO.

Kaj te PEFijada je?

PEFIJADA je športno tekmovanje pedagoških fakultet iz Slovenije in tujine. Tokrat je bila PEFijada namenjena predvsem slovenskim pedagoškim fakultetam, saj letošnji gostitelji – Pedagoška fakulteta univerze v Mariboru – pravijo, da je bil že to velik organizacijski zalogaj.

Gre za tekmovanje v različnih športnih igrah. Študenti vseh treh slovenskih pedagoških fakultet (ljubljanske, primorske in mariborske) so se najprej pomerili v treh turnirskih igrah:

  • med dvema ognjema (water edition),
  • scoutballu in
  • zorbing nogometu.
Pefijada, Maribor, pedagoška fakulteta, študentje, športne igre
Če je zabaven nogomet, kako zabaven je šele zorbing nogomet!

Organizatorji so dan popestrili še s štafetnimi igrami, ki so jih sestavljale tri kategorije: vodne igre, štafetne igre v parih in za konec še mikser različnih štafetnih iger. PEFijada je v Maribor ponudila pester, zabaven in tekmovalen športni program. 

Vsi za enega, eden za vse!

Mariborski študentje so si že leta 2019 priborili zmago na PEFijadi, ki je takrat potekala v Ljubljani. Tradicionalno so tako prevzeli organizacijo naslednje PEFijade, ki je bila zaradi situacije v svetu sicer nekajkrat zamaknjena. Pa nič zato. Letos so prevzeli pobudo in s pomočjo vodilnih organov Pedagoške fakultete Maribor izpeljali skrbno pripravljen dogodek. Nika Erjavec, gonilna sila letošnje PEFijade pravi, da so pri organizaciji dogodka sodelovali prav vsi oddelki pedagoške fakultete. Veliko je bilo študentov predšolske vzgoje in razrednega pouka, veliko so doprinesli tudi študentje glasbene in likovne pedagogike, ki so v veliki meri poskrbeli za izdelavo in pripravo rekvizitov.

PEFIJADA, študentje, Maribor, športne igre, tekmovanje
Študentje mariborske pedagoške fakultete so za PEFijado dihali kot eno!

Organizacija tako velikega dogodka je velik zalogaj. Kljub vsem pripravam in skrbem, pa bi si letošnji gostitelji celo želeli, da bi dogodek drugo leto lahko ponovno organizirali, predvsem, ker so se v organizaciji dodobra zverzirali, PEFijada pa zagotovo pomeni tudi še dodatno povezanost med oddelki fakultete.

PEFijada samo tekmovanje?

Ne, nikakor! PEFijada je v prvi vrsti namenjena sproščenemu druženju študentov pedagoških fakultet. Dan ni napolnjen samo s športnimi aktivnostmi, pač pa tudi z navijaštvom, pogovorom in zabavi. Na PEFijadi se znova najdejo stara prijateljstva, kalijo nova, morda se kljub sproščenemu vzdušju izmenja celo kakšno strokovno mnenje, ali pojamra na račun študijskih obveznosti.

Na PEFijadi se družijo ljudje, ki bodo kot pedagogi na različnih področjih odigrali ključno vlogo pri vzgajanju generacij prihodnosti in pomembno je, da spomin na študentska leta ostane lep. Brez frustracij, brez stresa, brez preobremenjenosti. Zagotovo k lepim študentskim spominom na slovenskih pedagoških fakultetah pripomore tudi PEFijada.

PEFIJADA, tekmovanje, šport, pedagoška fakulteta
Na PEFIJADI se ne samo tekmuje, pač pa predvsem zabava!

Naj ti zaupamo še, da so prvo mesto letošnje PEFIJADE zasedli študentje PEF UP (Koper), drugo PEF UM (Maribor) in tretje PEF UL (Ljubljana). Mariborski študentje ob osvojenem drugem mestu obljubljajo, da gredo drugo leto po pokal na obalo!

Rebeka MIKŠA
Lucija STRUŠNIK

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button