Šport

Športniki leta so Urša Bogataj, Kristjan Čeh in mešana skakalna ekipa

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa prejmeta biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.

Na drugem mestu Pogačar, tretji Žan Kranjec

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici. Tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist olimpijskih iger na Kitajskem.

“Občutki so fenomenalni. Pred leti si nisem nikoli mislil, da bi sploh lahko dobil to nagrado. Tudi ko sem pred dvema letoma dobil nagrado za mlado športno osebnost leta, si nisem mislil, da bi lahko kdaj tako hitro dobil tudi to,” je po prejetju nagrade dejal Čeh. Dodal je, da bo naslednja sezona težka, a če bo ponovil to, kar je storil v letošnji, bo zadovoljen.

S tretjim mestom je bil zadovoljen in ponosen tudi dobitnik srebrne olimpijske kolajne. “Da sem pristal na tretjem mestu med toliko uspešnimi slovenskimi športniki, se mi zdi izjemen dosežek. To so vseeno velezvezdniki, ki dosegajo vrhunske rezultate. Tako da sem ponosen, da sem na tretjem mestu med športniki v Sloveniji,” je povedal Kranjec.

Bogatajevi sta se pridružili še Janja Garnbret in Nika Križnar

Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu, posamezno in na mešani ekipni tekmi, tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. “V bistvu sem zelo vesela. Nikoli v prejšnjih letih nisem mislila, da bi mi lahko to kdaj uspelo. Zelo sem vesela, da sem lahko del takšnih profesionalnih športnikov,” je bila po podelitvi zadovoljna Urša Bogataj in izpostavila, da si bo najbolj zapomnila olimpijske igre.

V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85), ki je navdušila z bronom na OI med posameznicami in zlatom na mešani ekipni tekmi ter drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala.

“Slovenija je res taka športna velesila, da imamo toliko dobrih športnic. Tako da samo to, da stojiš na zmagovalnem odru, da si dobitnik priznanja, je res nekaj velikega in mi je v veliko čast,” pravi Garnbret, ki je nagrado za športnico leta prejela v letih 2018, 2019 in 2021. “Letos drugo mesto, ampak to samo pomeni, da bom naslednje leto morala delati še malo več za to, da pridem nazaj na prvo mesto,” je še dodala 23-letna športna plezalka.

Najbolj obetavna športna osebnost je golfistka Pia Babnik

Na mešani ekipni tekmi sta na OI v ekipi skakali že omenjeni Nika Križnar in Urša Bogataj, ob njima pa še Peter Prevc in Timi Zajc. Z 61 glasovi pa je četverica postala ekipa leta.

“Hvala za nagrado. Mešane ekipne tekme so zelo zanimive, zelo dobrodošle. Sedemkrat sem bil slabe volje, da sem bil potem enkrat zelo dobre,” je ob prejemu priznanja dejal neuradni kapetan te ekipe Prevc. “V bistvu se je vse to sezono lepo ‘poklopilo’. Nekaj medalj smo dobili, tako da je bila zelo uspešna,” je že pred tem na sprejemu pri predsedniku države Borutu Pahorju dejal Zajc.

Nagrado za najbolj obetavno mlado športno osebnost je domov odnesla golfistka Pia Babnik. V letu 2022 je nase opozorila s tretjim mestom na prvem turnirju major v ZDA. “Občutki so super. Res sem vesela, da sem dobila to nagrado v državi s toliko vrhunskimi mladimi športniki,” pravi 18-letnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pia Babnik (@piababnik)

Podelili so tudi nagrado za fair play

Nagrado za fair play sta na slovesnosti prejeli biatlonka Polona Klemenčič in fizioterapevtka Ula Hafner. Poskrbeli sta, da je bil vsaj delno naša še ena zlata medalja na OI v Pekingu, a v norveških vitrinah. Polona Klemenčič je opazila, da je Marte Olsbu Rejseland pred tekmo izgubila del merilne naprave svoje puške. Na to je opozorila fizioterapevtko Ulo Hafner, ki ga je odnesla Norvežanom, ki so ga kasneje svoji tekmovalki nastavili na preprogo. Na strelskem mestu je Rejselandova kar nekaj časa porabila za vnovično namestitev, na koncu pa je bila zgolj z enim popravkom najboljša.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button