Šport

Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018

Letos bomo priča že petnajste izvedbe tega mednarodnega tekmovanja.

Obalno brazilsko mesto Aracaju od 12. do 18. septembra 2018 gosti Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018, na katerem se bo pomerilo 24 šahistk in 26 šahistov iz 13 držav.

Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) je svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu prvič organizirala leta 1990 v Odesi v Ukrajini, na 3. svetovnem univerzitetnem prvenstvu v šahu 1994 v Sofiji v Bolgariji pa je Svetovna šahovska federacija (FIDE) uradno priznala rezultate prvenstva, tako da so FISU svetovna univerzitetna prvenstva postala redni del programa FIDE, na katerih tekmovalcem podeljujejo mednarodne naslove.

Slovenijo bodo na tekmovanju zastopali trije tekmovalci, ki so si pravico do nastopa pridobili z odličnimi nastopi na Državnem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2017/2018, ki je potekalo novembra 2017 v Ljubljani.

Špela Kolarič (univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) se je v šahovski krožek vpisala že v prvem razredu osnovne šole in je v to dejavnost vpeta že 18 let. Je večkratna mladinska državna prvakinja in trikratna članska državna prvakinja, ženska FIDE mojstrica, ima pa tudi tri norme za mednarodno mojstrico. Kolaričeva pravi, da se v šahu marsičesa naučiš: začneš dobro prenašati poraze, kar ti koristi za življenje, postaneš bolj natančen, spoznaš veliko prijateljev, čeprav imaš tudi manj časa za druženje.

Barbara Skuhala (Višja strokovna šola Ekonomska šola Murska Sobota) je šah spoznavala v okviru družine, zdaj šahira že 13 let. Je ženska FIDE mojstrica (WFM). Na tekmovanju v Braziliji želi doseči čim boljši rezultat, tekmovanje ji pomeni tudi novo izkušnjo, spoznavanje novih ljudi in kulture Brazilije.

Jernej Skuhala (VŠP – Visoka šola na Ptuju) igra šah že 14 let in ima kategorijo FIDE mojster (FM), za katero je potrebno preseči 2300 ELO rating točk. Najbolj je ponosen na lansko 4. mesto na Državnem prvenstvu v šahu 2017. Pričakuje, da bo na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2018 v Braziliji odigral dober turnir, in upa, da mu bo uspelo doseči normo za mednarodnega mojstra.

Udeležbo na Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018 podpirajo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780 SUSA (vir)

Sorodni članki

Back to top button