Zdravje

Enotna embalaža za cigarete in tobak za zvijanje

V Sloveniji so cigarete in tobak za zvijanje odslej na voljo le še v enotni embalaži. To pomeni, da bo morala imeti embalaža teh izdelkov poleg zdravstvenih opozoril tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.

Z vstopom v novo leto je se je začel uporabljati del zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta je za tobačne izdelke uvedel enotno embalažo. Zavojčki za različne tržne znamke cigaret so poenoteni, vsi so v standardiziranih barvah, na njih pa ni logotipov, barv, podob in promocijskih sporočil. Embalaže cigaret in tobaka za zvijanje morajo biti brez okrasja in sijaja.

Na embalažah po novem ni logotipov, barv, podob in promocijskih sporočil, okrasja ali sijaja.

Z uvedbo enotne embalaže želijo sporočiti, da izdelki v njej niso nekaj sprejemljivega. Pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja s pomočjo embalaže pa želijo še posebej zaščititi otroke in mlade.

Enotna embalaža zmanjša privlačnost izdelkov

Spomnili so na izsledke številnih raziskav, po katerih enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov predvsem med otroki in mladostniki. Prepreči tudi oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže. Zmanjšajo se možnosti za zavajanje potrošnikov z uporabo različnih oznak, barv in materialov, poveča pa se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril na embalaži.

V Sloveniji je kajenje na prvem mestu med dejavniki tveganja za prezgodnjo smrt, ki jih je mogoče preprečiti. Pljučni rak je skoraj v 90 odstotkih posledica kajenja. V državi vsako leto zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umre več kot 3000 prebivalcev.

Enotna embalaža je po opozorilu ministrstva učinkovit ukrep za nadzor nad uporabo tobaka, ki prispeva k znižanju deleža kadilcev. Slovenija se tako po njihovih besedah pridružuje najbolj naprednim državam v svetu na tem področju, med katerimi so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška.

Je pa skupina 38 poslancev želela s predlagano spremembo zakona, sprejetega leta 2017, preložiti uvedbo enotne embalaže z leta 2020 na leto 2023, vendar niso uspeli. Pri obravnavi predloga je bilo slišati predvsem kritike, češ da so sledili interesom tobačne industrije. Ostro so se odzvali tudi v nevladnih in zdravniških organizacijah, Komisija za preprečevanje korupcije pa je uvedla preiskavo suma nezakonitega vplivanja predstavnikov tobačne industrije.

 

 STA
Background photo created by jannoon028 – www.freepik.com

Sorodni članki

Back to top button