Kultura

Kaj se skriva v ozadju dela Nikole Tesle?

Pri Založbi ZRC in založbi Litera je izšel prvi slovenski prevod knjige Nikole Tesle z naslovom Problem povečevanja človekove energije. Delo spremlja obsežna študija, s katero avtor Tibor Hrs Pandur ideje in eksperimente v ozadju Teslovega izumiteljskega dela predstavi v širšem kontekstu ter s tem prispeva k razreševanju enigme izumitelja.

Problem povečevanja človeške energije je Nikola Tesla objavil leta 1900 v junijski številki revije Century Magazine in velja za osrednji spis v njegovem opusu.

V tej poljudno znanstveno-filozofski razpravi je Tesla na podlagi spoznanj, pridobljenih na eksperimentalni postaji v Colorado Springsu, podal razloge za raziskave, ki so ga pripeljale do razvoja brezžičnega sistema prenosa električne energije, kasneje utelešenega v prototipu stolpa Wardenclyffe na Long Islandu v New Yorku.

Delo Teslo predstavi v širšem kontekstu.

Delo kot poskus “razgrnitve primera Tesla”

Monografija Hrs Pandurja, ki je namenjena tako strokovnemu kot širšemu bralstvu, predstavlja prvi slovenski prevod dela Problem povečevanja človeške energije. Tako uteleša pomemben doprinos k predstavitvi Teslovega dela v slovenskem prostoru.

Hkrati pa je pomen nove monografije širši, saj avtor v obsežni spremni študiji, ki jo spremlja tudi izbor citiranih Teslovih patentov, Teslo predstavi v širšem kontekstu. S tem prispeva k razreševanju enigme Nikole Tesle, ki je posledica pomanjkanja poglobljenih analiz njegovega dela.

Kot je na pogovoru ob izidu knjige, ki je minuli teden potekal v atriju ZRC SAZU, povedal fizik in izumitelj ter poznavalec Teslovega dela Andrej Detela, je knjiga “gotovo nekaj posebnega”, saj predstavlja temeljito študijo širših vidikov, ki so v ozadju Teslovih izumov. Tesla se je namreč ves čas zanimal tudi za družbene posledice izumov. “Imel je močno vizijo, da s svojimi inovacijami poskuša služiti človeštvu,” pojasnjuje Detela.

Neobjavljeni teksti prispevajo k mistifikaciji Tesle

Kot je povedal avtor prevajalec in pisec spremne študije Tibor Hrs Pandur, Tesla “še vedno ostaja eden največjih znanstvenih trilerjev vseh časov”. Čeprav je v zadnjih letih izjemno popularen, razumevanje njegovega življenja in dela ostaja na ravni površinske fascinacije.

Okoli 30 tisoč Teslovih rokopisov, ki jih hranijo v muzeju Nikole Teslev Beogradu, namreč še ni objavljenih. Poleg tega ostaja odprto vprašanje, ali so njegovo zapuščino odtujile tajne službe. Obstaja tudi Teslov deklasificiran FBI dokument, ki je bil redaktiran, kar vse prispeva k mistifikaciji Teslovega dela ter nasprotujočim pogledom njegovih interpretov.

S svojo študijo je zato Hrs Pandur poskušal “razgrniti primer Tesla”. Predvsem skozi Teslove lastne izjave, dokumente in hipoteze vodilnih raziskovalcev. V študiji je med drugim želel analizirati glavno idejo problema človeške energije, ki je utelešena v tem stolpu. Želel je soočiti različne interpretacije in interpretativne strategije, odstreti misterij okoli njegove zapuščine ter razkriti skrivnost, ki se plete okoli njega, hkrati pa tudi spodbuditi morebitno nadaljevanje Teslovih izumov in raziskav.

Po več kot desetletnem ukvarjanju z življenjem in delom Tesle Hrs Pandur opaža, da izumitelj predstavlja edinstven spoj intuitivne metode in dosledne empirične metode ter jezika, ki ima po besedah Hrs Pandurja veliko umetniško vrednost. “Branje njegovih tekstov je izjemno dragoceno in če bi nekoliko banaliziral, bi rekel, da kdorkoli se priklopi na tekste Nikole Tesle, tvega razsvetljenje,” je povedal Hrs Pandur.

Tesla ponudi rešitve za probleme človeštva

Besedilo je Tesla po besedah Hrs Panudrja napisal kot “neke vrste teleutopijo, reklamo za svoje izume ter nekakšen priročnik za to, kako z njegovimi izumi rešiti večino materialnih problemov človeštva”.

Temeljni problem povečevanja človeške energije Tesla razdeli na tri podprobleme. Prvi je problem lakote in zagotavljanja čiste pitne vode, za razrešitev katerega Tesla predlaga pridobivanje dušika iz atmosfere s pomočjo visokonapetostnih tokov in sterilizacijo pitne vode z ozonom.

Drugi problem je organizirano vojskovanje oziroma zagotovitev miroljubnih odnosov, ki ga Tesla poskuša rešiti z uvedbo brezpilotnih letal oziroma teleavtomatov. V tem delu izumitelj predstavi svoj teleavtomat in prvo daljinsko vodeno ladjico, ki uteleša osnovne principe radia in daljinskega upravljanja ter na nek način postavlja temelje za razvoj moderne robotike, je dejal Hrs Pandur.

Tretji, osrednji problem, pa je zagotavljanje energije sonca. Zagotavljanje več čiste, obnovljive energije sonca namreč za Teslo predstavlja vrhovno rešitev problema povečevanja človeške energije. V tem delu svoje razprave Tesla poudari, da se moramo kot človeštvo nujno premakniti od uporabe fosilnih goriv, ter predstavi idejo samogibnega toplotnega motorja.

Ta bi vso pogonsko moč črpal neposredno iz okolja. S tem bi presegel omejitve drugega zakona termodinamike oziroma entropijskega zakona, zakona degradacije in razpada. Tako Tesla po besedah Hrs Panudrja vsaj teoretsko naznani prototip sintropnega motorja, ki bi omogočil reciklažo visoko entropične energije v nizko entropično energijo.

Tesla predhodnik ideje interneta

Vrhovna rešitev povečevanja človeške energije je po besedah Hrs Pandurja utelešena v stolpu Wardenclyffe. Ta bi omogočil distribucijo ogromne količine energije po celem svetu preko notranjih plasti zemlje. “Stolp naj bi predstavljal prototip tega, da je mogoče brezžično komunicirati in povezati cel svet, na podlagi česar Tesla gradi svojo teleutopijo,” je pojasnil Hrs Pandur.

V tem smislu je Tesla po besedah avtorja predhodnik ideje interneta in povezanega sveta. Medtem ko današnji internet deluje na ravni informacij, “pa internet v smislu brezžične oskrbe energije predstavlja megalomansko oziroma izjemno vizijo, za katero še vedno ne vemo, če je uresničljiva,” je za STA dejal Hrs Pandur.

Po besedah Detele je imel Tesla “zelo dober nos” za inovacije. “Vedel je, v kateri smeri mora iskati, a je bil toliko pred svojim časom, da ni imel dovolj časa, da bi stvari zaključil, odprl pa je pot drugim,” je menil Detela.

Zgodovinar Stanislav Južnič pa je na pogovoru ob izidu knjige spomnil, da je Tesla krajši čas preživel tudi v Mariboru. V takrat naraščajočem industrijskem okolju, ki je bilo po besedah Južniča privlačno za takšne ume. Kot je pojasnil zgodovinar, se je Tesla v Mariboru zadrževal četrt stoletja pred še enim velikim znanstvenikom. govora je o vesoljskem vizionarju Hermanom Potočnikom Noordungom. Zaradi tega lahko po njegovih besedah rečemo, da je “v Mariboru v zraku visela neka izumiteljska žilica, največja, ki jo je kdajkoli bilo na Slovenskem”.

Opozarjal na škodljivost podrejanja znanosti kapitalu

Kot je še povedal Detela, je bil čas ustvarjanja Nikole Tesle poseben čas prehoda med znanstveno romantiko in podrejanja znanosti kapitalu. Takrat znanost še ni bila institucionalizirana, hkrati pa je bila že močno razvita. Tesla je bil eden prvih, ki je na osnovi svojih bolečih izkušenj z JP Morganom, ki mu je “preprečil nadaljnjo rast na področju ustvarjalnosti”, opozarjal, da podrejanje znanosti kapitalu nujno prinaša slabe posledice.

Ob branju knjige po mnenju Detele postane jasno, da je bila miselnost časa, v katerem je deloval Tesla, drugačna kot miselnost današnjega časa. Danes žal ni več močnega hrepenenja po tem, da bi odkrili nekaj bistveno novega. Danes smo po njegovem mnenju ujeti v neke vrste miselno škatlo, ko dobro poznamo probleme sodobnega časa, kot je denimo globalno segrevanje. Po drugi strani pa se tisti, ki odločajo o rešitvah teh problemov, sprenevedajo ter ne želijo slišati za rešitve.

Založba Litera ponosna

Orlando Uršič, direktor Založbe Litera, je ob izidu knjige povedal: “Veseli nas, da nam je uspelo v sodelovanju z ZRC SAZU izdati to Teslovo temeljno delo z res bogato spremno študijo, ki predstavlja ozadje Teslove fizike in filozofije. Teksti so v slovenščini izšli prvič, med bralci pa je bilo delo sprejeto z velikim navdušenjem.”

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button