Tehnologija

Huawei je predstavil lastni operacijski sistem HarmonyOS

Kitajski tehnološki velikan Huawei je v domačem mestu Dongguan predstavil lastni operacijski sistem. Poimenoval ga je HarmonyOS.

Sistem po navedbah tehnološkega velikana podpira pametne telefone, pametne zvočnike, računalnike, pametne ure, brezžične slušalke, tablice in avtomobile. V prihodnje naj bi podpiral tudi vrsto aplikacij – s sistemom naj bi bile kompatibilne aplikacije HTML5, Linux in Android.

HarmonyOS drugačen, a združljiv s sistemom Android

Kot je dejal vodja enote za izdelke za potrošnike Richard Yu gre za operacijski sistem prihodnosti. Sistem se osredotoča na hitrejše in varnejše delovanje. “Popolnoma drugačen je kot Android in iOS,” je poudaril. Prva različica sistema bo na voljo še letos pri pametnih zaslonih, v prihodnjih treh letih pa bodo sistem razširili še na ostale pametne naprave.

“Vse naše pametne telefone lahko z novim operacijskim sistemom opremimo kadar koli. Vendar pa dajemo prednost Googlovemu Androidu, s katerim je HarmonyOS združljiv. Če v prihodnje ne bomo mogli več uporabljati Androida, lahko takoj preklopimo na Harmony,” je pojasnil Yu.

Nov OS prihaja po prepovedi V ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je sredi maja podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. V prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Sledila je Trumpova izjava, da lahko ameriška podjetja s Huaweijem poslujejo še naprej. Poslujejo lahko le na področjih, “pri kateri ni nobene velike varnostne težave”.

V sredo pa je ameriška vlada objavila nova pravila, ki prepovedujejo sklepanje vladnih pogodb s kitajskimi podjetji Huawei, ZTE, Hytera, Dahua in Hangzhoud Hikvisio.

Huawei ves čas poudarja, da na nikakršen način ne predstavlja tveganja za nacionalno varnost katere koli države in da je žrtev političnih sporov. Ob poskusih rešitve nesoglasij se je takoj lotil izdelave lastnega operacijskega sistema. S sistemom želi uporabnike prepričati, da bodo tudi v primeru Androidove blokade njegove telefone in druge naprave lahko uporabljali še naprej.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button