Življenjski slog

Na veliki petek strogi post in dan brez maš

Na veliki petek se kristjani v okviru praznovanj velike noči spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše, ampak potekajo le bogoslužja velikega petka.

Po cerkvah bodo danes brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana tudi pasijon. Za bogoslužja tega dne je značilno čaščenje križa kot znamenje hvaležnosti in spoštovanja. Med obredom hostijo, ki simbolizira Jezusa, simbolno postavijo v grob, ki ga nato obiskujejo verniki.

Obred velikega petka bo danes popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil papež Frančišek, zvečer pa bo v isti baziliki molil še križev pot. Običajno ga moli v rimskem Koloseju, a je letos dogajanje zaradi epidemije koronavirusa prestavljeno v rimsko baziliko. Vsi obredi v njej bodo potekali brez navzočnosti vernikov.

Bogoslužja v Sloveniji

Tudi v Sloveniji bodo vsa bogoslužja potekala brez fizične navzočnosti vernikov. Škofje bodo bogoslužje velikega petka opravili ob 18. uri v svojih stolnicah, enako tudi duhovniki v svojih župnijah. Škofje ob tem župnikom priporočajo, naj, če le imajo možnost, poskrbijo za prenos bogoslužja na spletu.

V evangeličanskih cerkvah na veliki petek zvečer poteka osrednje velikonočno bogoslužje. Slednjega bo v evangeličanski cerkvi v Mariboru vodil evangeličanski škof Leon Novak, prenašala pa ga bo tudi Televizija Slovenija.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button