Delo

Milenijci in generacija Z spreminjajo delovna mesta

Delavci iz generacije Z in milenijci, ki predstavljajo velik del delovne sile, nakazujejo na spremembe delovnih mest. Raziskava tehnološkega velikana Microsoft namreč razkriva njihovo željo po prilagodljivosti delovnega mesta, kamor spada tudi hibridno delo, ter večjo pripravljenost po menjavi službe v primeru nezadovoljstva od drugih delavcev.

Najnovejše Microsoftovo poročilo o trendih dela kaže, da si vsi delavci želijo več prilagodljivosti. Je pa ta sprememba najbolj zaželena pri milenijcih in generaciji Z, torej pri ljudeh, starih med 18 in 41 let. 49 odstotkov delavcev iz generacije Z bo tako na svojih delovnih mestih verjetno prešlo na hibridni model dela. 46 odstotkov pa jih bo verjetno delalo na daljavo.

Prilagodljivost pa ni edina želja generacije Z in milenijcev. Raziskava je pokazala tudi, da si ti zaposleni poleg (dobre) plače najpogosteje želijo še pozitivno poslovno kulturo (46 odstotkov), ugodnosti za dobro počutje (42 odstotkov) ter občutek koristnosti in smisla (40 odstotkov).

Generacija Z in milenijci so prav tako v večji meri kot drugi pripravljeni, da ob nezadovoljstvu podajo odpoved. Skoraj polovica teh delavcev v Evropi bo v letošnjem letu verjetno razmišljala o novem delodajalcu. Še 31 odstotkov delavcev iz generacije Z pa se bo verjetno preselilo in poiskalo službo, ki jim bo omogočala delo na daljavo, je pokazala raziskava.

Podjetja se bodo morala prilagoditi

Microsoft ob tem poudarja, da se morajo organizacije, da bi privabile najboljše talente, prilagoditi tem pričakovanjem. Milenijci in generacija Z namreč predstavljajo velik del današnje delovne sile. V prihodnosti pa se bo povečevala tudi njihova zastopanost na najvišjih vodstvenih položajih.

Čeprav je med temi pričakovanji tudi hibridno delo, pa je zaenkrat dogovore, ki jasno vzpostavljajo nove norme dela, vzpostavilo le 27 odstotkov podjetij. Kot poudarjajo pri Microsoftu, morajo vodje hibridnih skupin uvesti skupinske dogovore o namenu sodelovanja v živo in bontonu hibridnih srečanj, razmisliti pa morajo tudi, kako lahko pisarniški prostori podprejo tovrstno delo, saj se le tako lahko v polnosti izkoristijo prednosti hibridnega dela.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button