Življenjski slog

Razmišljaš o ultimatu? Preveri, zakaj je prej potreben dober premislek

Ultimat je zahteva, ki jo partner postavi drugemu partnerju, ko želi, da drugi v nekem časovnem obdobju sprejme določeno odločitev. Primer take situacije je, ko se z nekom dobivaš dovolj dolgo, da misliš, da bi stvari morale postati uradne. Pa je ljudi res pametno postaviti pred taka dejstva?

Namen ultimata je, da dosežemo, kar si želimo in ko to želimo. Običajno je na drugi strani izpolnjene zahteve kar konec zveze oz. odnosa, ki je na tapeti, ni pa to seveda nujno. Lahko gre za ultimat o poroki, odločitvi za otroke, nakupu nepremičnine … Ampak – ali je postavljanje ultimata res smiselno?

Kako deluje ultimat in zakaj bi ga nekdo postavil?

Ultimat ne rabi biti nujno odločitev za poroko ali kaj podobno resnega. Lahko je tudi nekaj tako vsakdanjega kot “če ne opereš posode, ne greva na pijačo“. Običajno pa tovrstne zahteve temeljijo na neizraženih željah tistega, ki jih postavlja. Te res živcira, da oseba običajno ne opere posode, ali ti gre preprosto na živce tista gora umazanije?

Ultimati običajno izhajajo iz neravnovesja moči v razmerju. Če se ne počutiš dovolj slišan, v upanju, da si povrneš moč, preprosto postaviš ultimat. In zadeva je rešena? Niti ne.

zveza, odnos, odnosi, ultimati, komunikacija
Ultimat morda deluje kot rešilna bilka odnosa, a je vse prej kot to.

Ultimati o dejanskem razmerju, npr. o poroki ali skupni selitvi, so običajno posledica nejasnosti. Če komunikacija med partnerji ni konkretna, kar hitro pride do negotovosti v odnosu. Nekateri strokovnjaki ultimat tako ocenjujejo kar kot krik na pomoč, saj se partner, ki ga zastavi, počuti tako nemočen, da drugega postavi pred dejstvo “ali konec odnosa ali pa zadostiš mojim potrebam”.

Pa ultimati delujejo?

Ultimati naj bi v resnici delovali bolj redko. Na splošno pri vsaj enem partnerju namreč sprožijo določeno stopnjo zamere. Tisti, ki ultimat postavlja, zamero čuti že v osnovi, tisti, ki pa ga prejme, pa čuti pritisk in nejevoljo do odločanja za stvari, ki si jih v resnici ne želi.

zveza, odnos, odnosi, ultimati, komunikacija
Ultimat lahko velikokrat povzroči tudi konec odnosa.

Osebe, ki dobijo ultimat, zastavljene odločitve ali življenjske spremembe običajno niso pripravljene sprejeti. Če jo sprejmejo nepripravljene, pa lahko to odnos skrha tudi kdaj kasneje. Če postavljaš ultimat, se torej zavedaj, da partnerju praktično sporočaš, da ne verjameš, da ti bo dal, kar si želiš.

Kaj lahko storiš namesto tega?

Če se ti zdi, da bi moral postaviti ultimat, raje premisli o načinih, kako bi lahko izboljšal komuniciranje v vajini zvezi. Svoje potrebe poskušajta izražati jasno in brez medsebojnega obsojanja. Če ne najdeta skupne točke, se lahko odločita tudi za terapijo za pare, ki vama bo pomagala pri iskanju kompromisov in nadaljnjem grajenju vajinega odnosa.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button