Delo

PODIM bo letos v digitalni izvedbi

Maribor bo med 18. in 20. majem ponovno gostil konferenco Podim, ki velja za eno najvplivnejših startup in tehnoloških konferenc v Evropi. Dogodek bo letos zaradi spremenjenih okoliščin v svetu zaradi covida-19 potekal v digitalni obliki, kar po navedbah organizatorjev prinaša prednost, da lahko nanjo pripeljejo še bolj izjemne goste.

“Letošnja konferenca prinaša najboljši program do sedaj. Imeli bomo več kot sto govorcev, ki bodo pokrivali različne teme. Te bodo zanimive tako za zagonska podjetja kot tudi za večja, uveljavljena podjetja, ki si želijo hitreje in učinkoviteje inovirati,” je na novinarski konferenci v Mariboru povedal programski vodja Podima DX Urban Lapajne.

Digitalna izvedba letošnje konference po njegovih besedah omogoča, da so lahko vključili v program ene najboljših podjetnikov in investitorjev, ki so svoja podjetja prodali korporacijam za devetmestne vsote. Častna govorka bo Margrethe Vestager, podpredsednica Evropske komisije, odgovorna za digitalizacijo. “Ko se celoten svet mednarodno zapira v smislu živega potovanja, je tovrstni dogodek izjemna priložnost za mreženje,” je prepričan Lapajne.

Povezovanje Startup podjetij

Prav povezovanje in izmenjava izkušenj sta po besedah rektorja Univerze v Mariboru Zdravka Kačiča najpomembnejša dodana vrednost konference Podim. Letos pa je spričo krize še pomembneje, da imajo podjetja možnost navezave stikov in posledično iskanja skupnih priložnosti.

Startupi so po besedah direktorice Slovenskega podjetniškega sklada Maje Tomanič Vidovič najbolj agilen in prilagodljiv segment gospodarstva, kar je v trenutnih razmerah ključno. “Vemo, da nič več ne bo tako, kot je bilo. Vemo, da je treba pogledati naprej s pozitivne strani in se na nove razmere prilagoditi. Startup ekosistem je tega navajen in se bo še lažje, še hitreje prilagodil, ker se ves čas mora prilagajati, da najde svojo tržno nišo, da najde svojo pot in potem na tej poti raste. Seveda pa za to potrebuje podporo,” je dejala.

Slovenski podjetniški sklad je soorganizator Podima DX in nosilec Startup Plus Programa. Ta s finančnimi in nefinančnimi programi podpira zagonska podjetja s potencialom hitre rasti.

Korporativni partner Podima DX je družba Panvita, katere glavni izvršni direktor Toni Balažič meni, da so Slovenci podjetni in inovativni. Pri tem pa se soočajo z omejitvami, kot sta majhnost domačega trga in nespodbudno davčno okolje. Pogreša tudi več prenosa znanja, še posebej prenosa idej v realno okolje oziroma na trg. “Manjkajo mostovi. V trikotniku startupi, podjetja in univerza bi lahko naredili mnogo več, da bi dobre ideje, ki se pojavljajo, hitreje in učinkoviteje spravili na trg,” je povedal.

Podim že od leta 1980

Podim, ki je bil kot neprofitna platforma ustanovljen leta 1980, si prizadeva povezati inovacije s poslovnimi priložnostmi, kapitalom, znanjem in izkušnjami. Na novinarski konferenci so med primeri dobrih praks predstavili podjetje Mali junaki. To je lani na Podimu postalo slovenski startup leta in s svojimi personaliziranimi otroškimi knjigami raste tudi v trenutnih razmerah. “Mi smo to krizo zajeli z veliko žlico. Trenutno smo v sedmih državah in v roku 14 dni se širimo še v Španijo in Avstralijo,” je povedal soustanovitelj Mic Melanšek.

 

 STA
arhiv DOSTOp.si

Sorodni članki

Back to top button