Kultura

NUK bo sodeloval s Splošno knjižnico Cleveland

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju s Splošno knjižnico Cleveland, tudi z mislijo na močno skupnost Slovencev, ki živi v Ohiu. Dokument je namenjen krepitvi poslanstev obeh ustanov in čim širšemu sodelovanju.

Podpisani dokument je podlaga za skupno načrtovanje in sponzoriranje dogodkov, koordiniranje dejavnosti in programov, izobraževanja in strokovne izmenjave zaposlenih in organizacijo priložnostnih razstav v obeh knjižnicah. Sporazum je vzpodbudna gesta, ki poudarja pomen globalnega sodelovanja med knjižnicami v času velikih izzivov informacijske dobe. Še posebno pod pritiskom trenutne epidemiološke situacije, so sporočili iz NUK.

Ravnatelj NUK Viljem Leban je dokument z izvršnim direktorjem Splošne knjižnice Cleveland Feltonom Thomasom ml. podpisal v sklopu spletne konference sestrskih mest Clevelanda, med katera sodi tudi Ljubljana.

Slovenci v Clevelandu ohranjajo narodnostno identiteto v slovenskih domovih, društvih, katoliških župnijah in podpornih organizacijah. Poleg tega pa izdajajo tudi svoja glasila, pripravljajo radijske oddaje ter obiskujejo slovenske sobotne šole. Leta 2008 so v Clevelandu ustanovili Slovenski muzej in arhiv. V začetku leta 2009 pa je v okviru tamkajšnje univerze začel delovati tudi Center za slovenske študije.

 

Sorodni članki

Back to top button