KulskoKultura

Zakaj imajo stari grški kipi tako majhne penise?

Marsikateri umetniški trend se je skozi zgodovino spreminjal, a eden izmed bolj opaznih je zagotovo velikost genitalij kipov skozi čas. So stari Grki res imeli manjše penise? Je Michelangelov David moral nositi figov list? Kaj se je dogajalo in kaj se je v tem času spremenilo?

Če dovolj časa opazuješ penise in testise starogrških kipov, se ti bo morda porodila misel: zakaj se zdi, da imajo vsi manjše genitalije kot današnji povprečen moški? Odgovor se verjetno skriva tam, kjer najmanj pričakuješ. Človeštvo je lahko pravzaprav hvaležno, da sploh gledamo te penise. Čeprav kiparji v antični Grčiji in Rimu niso imeli zadržkov do upodabljanja golote, se je odnos občinstva z leti spremenil.

Običajen delovni dan zgodovinarjev in kustosov

Nek zgodovinar je nekega dne v Britanskem muzeju naletel na predal, poln breztelesnih penisov. Na grškem in rimskem oddelku so mu namreč pokazali izbor marmornih falosov. Izvedel je, da so jih kustosi 19. stoletja odstranili iz klasičnih kipov, da bi jih naredili primerne za javno razstavo. Seveda se je velikodušno ponudil, da bi penise vrnil lastnikom, vendar je bil zavrnjen.

Pozneje je ugotovil, da je podobna previdnost veljala tudi v drugih državah. Michelangelovega Davida so v začetku 16. stoletja opremili z marmornim figovim listom, ki so ga odstranili šele leta 1912. K sreči so evropski kustosi pogosteje uporabljali figove liste kot kladiva, tako da so jih zdaj veliko že odstranili, a so na spolovilu pustili očitne luknje.

Tudi Michelangelov David je do leta 1912 nosil svoj figov list, kar je odražalo večjo sramežljivost družbe.

Je velikost res pomembna?

Toda, zakaj je bil za skromnost potreben le razmeroma majhen figov list? Tudi to ima korenine v spreminjajočih se vrednotah – v času, ko so izdelovali številne kipe v antični Grčiji, so namreč manjši penisi veljali za bolj zaželene od večjih.

Stara Grčija je bila moško osredotočena kultura. V nasprotju z velikimi spolnimi organi so zagovarjali majhne in napete genitalije, ki naj bi kazale moško samokontrolo v spolnosti. Danes so ga sodobni uporabniki v trgovini, kinu in oglaševanju spremenili v množično blago, ki nam govori o prevladi in zaželenosti, da je velikost pomembna – čim večji je, tem boljši je.

Skozi zgodovino so številni kipi ostali brez spolovil kot oblika cenzure.

Penisi skozi zgodovino

Umetnostna zgodovinarka Ellen Oredsson dodaja, da so ljudje z večjimi penisi veljali za “neumne, poželjive in grde”, starogrški dramatik Aristofan pa je o idealnih moških lastnostih zapisal, da so to “bleščeče prsi, svetla koža, široka ramena, majhen jezik, močne zadnjice in majhen penis.” Tako lahko sklepamo, da se penisi v teh letih niso povečali, vendar se ne zdi več neprivlačno imeti večji privesek ali ga prikazovati (v umetniškem kontekstu) brez figovih listov.

“Idealna” velikost moškega penisa se je seveda spreminjala skozi zgodovino. Tako smo napredovali od zaželjene majhne velikosti do večje.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button