IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Kako? Tako: Zviševanje ocen, ki ti uničujejo povprečje

Vsakemu se kdaj zalomi in dobi nizko oceno. Nekateri študenti pa si zaradi velikih načrtov po diplomskem študiju nizkih ocen ne morejo privoščiti. Na Univerzi v Mariboru (UM) lahko zato vsak izpit opravljaš še enkrat in poskušaš oceno zvišati.

Študenti so pogosto takoj navdušeni, ko vidijo prelepo šestko, toda nekateri magistrski študijski programi imajo omejitve, zaradi katerih šestka na žalost ni dovolj. Si vedel, da lahko čisto vsak izpit na UM ponovno opravljaš z namenom zviševanja ocene, če si z njo nezadovoljen?

Nekateri študiji zahtevajo zelo visoka povprečja

Seveda je najbolje, če že na začetku študija veš, da se boš vpisal na magistrski študij z omejitvami. Visoke omejitve ima recimo magistrski študij psihologije, pogosto potrebuješ visoko povprečje tudi, če nameravaš študij nadaljevati v tujini. Če že imaš v mislih magistrski študij, lahko preveriš, ali ima običajno omejitev. Ko se ti nato kakšna ocena hudo zalomi, jo lahko poskusiš zvišati čim prej, dokler je znanje še dovolj sveže.

Vendar je normalno, da prvih nekaj let študija na diplomcu ne veš, če boš ali kje boš študiral naprej. Brez skrbi, popravljaš lahko izpite iz vseh učnih enot, ki si jih tekom študija opravil – dokler še vedno študiraš na istem programu. Tako lahko v zadnjem letniku preveriš, kje imaš najnižje ocene in katere se ti zdijo najlažje za popraviti.

univerza v mariboru, um, zviševanje ocen um, zviševanje ocen univerza v mariboru, povprečje ocen, študij, pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM, ocene, nizke ocene, ocena, nadaljevanje študija, omejitve na študiju, magistrski študij, študij v tujini, visoke omejitve,
Oceno je vedno možno zvišati, ampak bo zato potrebnega nekaj truda.

Kakšen je postopek?

V pravilniku o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM je jasno navedeno, da ima študent pred zaključkom študija pravico, da ponovno opravlja izpit pri vseh predmetih, če želi oceno zvišati. Vsak izpit lahko sicer ponovno opravljaš samo enkrat, zato ne zapravi priložnosti! Ključno pa je, da ti mora profesor nuditi možnost ponovnega opravljanja, na kar ga boš morda moral opomniti, sploh če gre za kaki težji predmet, ki ga študenti ne poskušajo zviševati pogosto.

Za informacije, kaj moraš storiti, da lahko oceno zvišuješ, kontaktiraj referat na svoji fakulteti. Najpogosteje se boš moral najprej dogovoriti s profesorjem. Ta ti bo povedal, kako lahko oceno zvišaš. Običajno te bo napotil na izpit ob naslednjem razpisanem roku, če pa ste namesto izpita opravljali seminarske naloge ali ste imeli še ustni izpit, se zna zgoditi, da boš moral napisati (boljšo) seminarsko nalogo oziroma se oglasiti na ustnem izpitu. Na zahtevo študenta ali profesorja je lahko izpit tudi komisijski – to so tisti izpiti, ki potekajo pred izpitno komisijo. Nato na referatu pobereš obrazec za prijavo na izpit, ga izpolniš in ga pred zviševanjem ocene odneseš profesorju oziroma nosilcu predmeta.

Velja višja ocena!

In še ključen opomnik: če ob popravljanju dosežeš nižjo oceno, velja prvotna, torej višja ocena. To pomeni, da ob popravljanju ne izgubiš nič (razen časa in truda). Če ti ne uspe zvišati te ocene, sicer ne moreš poskusiti še enkrat, vendar lahko poskusiš zvišati katero drugo. Ni torej izgovorov za prenizko povprečje, zaradi katerih ne bi bil sprejet na nadaljnji študij.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button