Kultura

Pokrajinski muzej Maribor ob 120-letnici pripravlja pester progam

V letu 2023 Pokrajinski muzej Maribor praznuje 120-letnico svojega delovanja, kar bo obeležil s številnimi dogodki in prireditvami skozi celo leto. Vrhunec dogajanja bo otvoritev občasne razstave in izdaja obsežne monografije, na katerih bodo izpostavljene zgodbe o 120 predmetih iz območij, ki jih pokriva Pokrajinski muzej Maribor. 

Pestro dogajanje skozi celo leto

Pozornost že zbuja instalacija Grajski vas gledajo, umeščena ob okna baročnega stopnišča, enega najlepših v tem delu Evrope, kamor so postavljeni najbolj prezentni kosi iz zbirke oblačilne kulture. Instalacija simbolično povezuje dve zgodbi: ena najbolj prepoznavnih zbirk muzeja, ki sodi med najpomembnejše tovrstne zbirke v Sloveniji, je združena z arhitekturnim biserom iz 18. stoletja.

8. februarja, na kulturni praznik, bo na Trgu svobode na ogled postavljena panojska razstava. Na njej bodo izpostavljeni nekateri predmeti iz 18 zbirk, ki so posebej izpovedni zaradi funkcije, ki so jo nekoč opravljali, zaradi umetniškega izraza ali ustvarjalnosti, ki jo odražajo, zaradi pričevanja o načinu življenja, delovanja in bivanja ljudi tega področja.

V marcu se bo začel odvijati projekt Gremo mi na svoje, pri katerem bo s Pokrajinskim muzejem Maribor sodelovalo kar šest javnih zavodov, s katerimi si muzej deli skupne začetke. Uvod v projekt bo skupna okrogla miza. Skozi celo leto se bodo nato razporedili dogodki, kjer bo Pokrajinski muzej Maribor z vsakim javnim zavodom posebej pripravil program, kjer bodo izpostavljene skupne točke obeh zavodov, njuno poslanstvo v odnosu do posameznika in družbe, izzivi sedanjosti in načrti za prihodnost. Projekt bo spremljala virtualna razstava na spletni strani Pokrajinskega muzeja Maribor.

Vrhunec praznovanja bo v decembru

Takrat bo odprta občasna razstava z delovnim naslovom Osvetljenih 120, ob njej bo izšla še obsežna poljudnoznanstvena monografija, na kateri bo izpostavljenih 120 predmetov Podravja, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric. Izpostavljeni bodo tisti predmeti iz muzejskih zbirk, ki zaznamujejo kraje 23 občin, v katerih muzej deluje. Razstava bo osvetljevala in popularizirala kulturno dediščino, poudarek pa bo na provenienci predmetov, na novem znanju o muzealijah in na novih, digitalnih interpretacijah, ki jih bodo prispevali študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

pokrajinski muzej maribor
Pečatnik mesta Maribor, okoli 1300, foto Tomo Jeseničnik.

Poleg dogodkov, vezanih na praznovanje 120 letnice delovanja Pokrajinskega muzeja Maribor, velja izpostaviti še druge vsebine programa. Tako bo med 19. in 21. oktobrom v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor potekal mednarodni strokovni simpozij MUSEOEUROPE, ki ga muzej organizira že od leta 2012.

Tema letošnjega mednarodnega simpozija Museoeurope je Srečanja tisočletjih. V ospredje so postavljena nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru.

Na simpoziju bo predstavljenih 44 referatov, ki so plod sodelovanja preko 130 avtorjev iz 10 evropskih držav. Simpozij bo dopolnjevala manjša občasna razstava modne kolekcije, inspirirana z Vinčansko kulturo. Ob simpoziju bo izšel zbornik zbranih prispevkov v angleškem jeziku s slovenskimi povzetki, dostopen bo na spletni strani Pokrajinskega muzeja Maribor.

10. obletnico praznuje tudi Mesec mode v muzeju

V tem letu beležijo v Pokrajinskem muzeju Maribor še en jubilej, in sicer 10-letnico projekta Mesec mode v muzeju. Projekt izpostavlja zbirko oblačilne kulture, ki sodi med najpomembnejše muzejske zbirke v Sloveniji. Zbirka obsega več kot 10.000 predmetov od modnih oblačil in dodatkov do uniform, liturgičnega tekstila in tekstila drugih namembnosti od 17. do 21. stoletja. Mesec mode v muzeju poteka vsako leto na drugo tematiko, vsem pa je skupno tkanje vezi med preteklostjo in sedanjostjo, medgeneracijsko sodelovanje, vsakokratna aktualizacija in interdisciplinaren pristop ter osmišljanje oblačilne kulture kot pomembnega dela kulturne zgodovine.

V letu 2023  bo Mesec mode v muzeju posvečen športu. Predstavljen bo historični vidik športnih oblačil in sodobni fenomen križanja namenskih, t. j. športnih oblačilnih kosov z vsakdanjimi oblačili. Projekt bo odprla velika modna revija priznanih slovenskih športnih znamk, sledilo bo odprtje občasne razstave in modni pogovor, zadnja beseda pa bo prepuščena mladim, dijakom in študentom, ki bodo na dveh modnih revijah predstavili svoje videnje športnih oblačil.

Eden od razlogov za odločitev, da bo prav šport nosilna tematika Meseca mode v muzeju 2023 je dejstvo, da bo Maribor med 23. in 29. julijem gostil poletni Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), na katerem pričakujejo okoli 5.000 mladih športnikov v starosti med 14 in 18 let s spremljevalci. Pokrajinski muzej Maribor se je zato že povezal z organizatorjem OFEM-a in pripravlja več dogodkov, ki bodo mladim evropskim obiskovalcem popestrili bivanje v mestu.

pokrajinski muzej maribor
Gledališki kostum – damska obleka, 90. leta 20. stoletja, foto Maja Hren Brvar.

Še drugi dogodki, ki bodo v 2023 zaznamovali delo Pokrajinskega muzeja Maribor

Aprila se začne nova sezona Variacij – Hommage Franzu Lisztu. To je program za glasbene sladokusce, na katerem se s koncerti klasične glasbe predstavljajo mladi glasbeniki, absolventi Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Z njim muzej vsako leto obeležuje koncert Franza Liszta v Viteški dvorani mariborskega gradu leta 1846, ki je bil osrednji glasbeni dogodek Maribora v 19. stoletju.

Od junija 2022 Pokrajinski muzej Maribor upravlja z Muzejem najstarejše trte na svetu, ki je lociran na Vojašniški ulici na Lentu. Razstava v njem izpostavlja najstarejšo trto na svetu v kontekstu urbanega razvoja Lenta in Maribora, prikazuje razvoj živahne obrtniške dejavnosti ob Dravi in vzpostavitev Maribora kot vinogradniškega središča regije.

Ob 120 letnici delovanja se Pokrajinski muzej Maribor lahko pohvali še s svojo muzejsko trgovino, ki ponuja unikatne in uporabne izdelke, replike muzejskih predmetov in dizajnerske izdelke. Poleg tega lahko obiskovalci muzeja, meščani in turisti obiščejo Grajsko kavarno, ki s ponudbo in opremo odseva imenitnost grajskih prostorov in vabi k ogledu muzejskih vsebin. Že v kratkem bo Grajska kavarna poleg vrhunske gostinske ponudbe postregla še z izbranim kavarniškim programom.

V Pokrajinskem muzeju Maribor 16 zaposlenih skrbi za okoli 120.000 muzealij, razporejenih v 18 zbirk. Muzej ima 13 stalnih razstav in vrsto občasnih ter virtualnih razstav. Delujejo na treh lokacijah, na leto ustvarijo okoli 300 dogodkov in sprejmejo okoli 170.000 obiskovalcev.

Pokrajinski muzej Maribor
Pokrajinski muzej Maribor

Sorodni članki

Back to top button