Potovanje

Slovenca v Grčiji: pustolovščina, ki nama jo je prinesel Zakintos

Grčija premore številne čudovite otoke, vendar je med njimi ta, ki ostane še dolgo v spominu, gotovo Zakintos. Kristalno morje in neskončne plaže spominjajo na poletno pravljico in vabijo na nepozaben dopust.

Ko sva se s fantom letos odločala, kam bova šla na dopust, sva vsak vlekla v svojo smer. On je bil za deseturno vožnjo na hrvaško obalo, kamor hodi že od otroštva, jaz pa za dvourno vožnjo z letalom kamorkoli drugam. Nato sva sklenila kompromis in izbrala dvourno vožnjo z letalom kamorkoli drugam. Ta naju je pripeljala na Zakintos.

Iz 15 na 30

Ko je pri nas listje že začelo odpadati in je šola ponovno odprla svoja vrata, sva se midva odpravila na Zakintos. Brez zapletov seveda ni šlo, sva pa bila popolnoma presenečena, ko sva stopila z letala in je v naju butnila vročina, ki je spominjala na zgodnje julijske dni. “No,” sva si rekla po tem, ko sva lani tak čas vedrila na slovenski obali, “letos se bova lahko vsaj kopala v morju.” In še kako sva se.

Grčija je dežela, kamor lahko odpotuješ tudi zgodaj jeseni, saj bo ozračje še vedno poletno, morje pa prav tako vabljivo.

Evropski Bahami

Grčija se lahko brez dvoma bohoti s svojimi veličastnimi plažami. Ker nisva želela čepeti samo v hotelu, sva si najela skuter in se odpravila raziskovat. En dan naju je vodil do plaže imenovane Banana Beach, kjer je morje, čeprav malce hladnejše kot običajno, spominjalo na bahamsko idilo. Drug dan pa sva se odpeljala do manjšega otočka Cameo Island, kjer sva preživela dopoldne, ki je spominjalo na prizor iz Disney filma. Popoldne sva počivala v Laganasu, kjer se je več kilometrov dolga peščena plaža razprostirala v neskončnost.

Plaža na plažo, kristalno morje na kristalno morje. Tudi Banana Beach ni bila izjema.

Vrhunska kulinarika

Če česa v Grčiji ne smeš izpustiti, so to restavracije. Namenoma sva imela v hotelu samo nočitev z zajtrkom, da sva lahko preizkusila številne lokalne dobrote. To je seveda pomenilo, da sva vsak drugi dan jedla gyros, ker sva pač hitro postala obsedena. Tudi tzatziki omaka ni smela manjkati. Ko sva že bila v Laganasu, sva se pa odločila, da obiščeva edini McDonald’s, ki ga premore Zakintos. Popolnoma iz radovednosti, se razume. Po skupini petih Nemcev, ki so imeli že ob pol dveh kozarček več v sebi kot povprečen človek, sva se odločila, da bova ostala pri lokalni kulinariki.

Cameo Island gotovo velja za eno izmed najbolj “instagramable” točk na otoku, kjer je voda sijoča, skale pa pripravljene za raziskovanje.

Navagio – plaža, ki je postavila Zakintos na zemljevid

Tudi plaže Navagio, ene izmed najbolj znanih plaž na svetu, nisva izpustila. V Zaliv tihotapcev je mogoče pripluti samo z ladjo in na tak način smo se v zgodnjih jutranjih urah tudi odpravili na plažo. Na poti smo se ustavili in ohladili še na nekaj plažah, med njimi tudi pri znanih Modrih jamah.

Navagio pa je bila plaža, katere čar je težko opisati z besedami. Žal se nanjo nismo mogli izkrcati, saj je potres dan prej odkrušil nekaj skal in izkrcanje ni bilo varno. Smo jo pa edini v tem poletju videli prazno. Gotovo je kotiček sveta, ki si zasluži ostati neokrnjen.

Navagio – plaža, ki tisti dan ni želela obiskovalcev, se je pa v popoldanski luči sončila v vsej svoji lepoti.

Če že nič drugega, je mojemu fantu Zakintos dokazal, da ne potrebuje deseturne vožnje na ustaljeno mesto, da izkusi pustolovščino. Mene pa je znova spomnil, zakaj sem se že v otroštvu zaljubila v Grčijo in zakaj se vedno znova rada vračam.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button