Kulsko

5 vsakdanjih predmetov, ki so bolj umazani od straniščne školjke

Ko gre za mikrobe in najbolj umazane prostore, vsi najprej pomislimo na stranišče. V resnici pa vsakodnevno rokujemo s predmeti, ki so veliko bolj umazani od straniščne školjke.

Različne raziskave iz preteklih let so ocenile, da ima povprečna domača straniščna školjka nekje med 50 in 300 bakterij na kvadratni palec (približno 6 kvadratnih centimetrov). Na javnih straniščih je bakterij na območju iste velikosti okoli 1000. Na številnih kosih elektronike, ki jo uporabljamo vsak dan, pa je bakterij občutno več.

1. Mobilni telefon

Mobilniki so dom številnih fotografij, glasbe, aplikacij in bakterij. Fekalnim se pridružujejo streptokoki, stafilokoki in številni drugi člani vesele druščine. Naprave, ki jih nosimo povsod – od stranišča do javnega prevoza – so pravi raj za bakterije. Naši telefoni naj bi na kvadratni palec gostovali kar 25 000 bakterij.

meti, umazanija, bakterija, čistoča, higiena, tablični računalniki, pilot, bakterije, bakterija, telefon, stranišče, straniščna školjka, telefon, čiščenje, računalnik, tipkovnica,
Telefon nas spremlja praktično povsod in temu primerno je tudi umazan.

2 Tablični računalniki

Da so tudi tablični računalniki gojišče bakterij, verjetno ni preveč presenetljivo, saj so v bistvu telefoni z manj funkcijami in večjo površino.

3 Igralni krmilniki

Igralni krmilniki naj bi glede na površino gostovali skoraj 5-krat več bakterij kot straniščna školjka. Poleg “običajnih” bakterij pa krmilniki radi gostijo tudi bakterijo e.coli.

4 Tipkovnice

Na tipkovnicah domuje do trikrat več bakterij kot na straniščni školjki. Na računalniški tipkovnici naj bi bilo okoli 3 tisoč bakterij na kvadratni palec, na miški pa okoli 1600.

meti, umazanija, bakterija, čistoča, higiena, tablični računalniki, pilot, bakterije, bakterija, telefon, stranišče, straniščna školjka, telefon, čiščenje, računalnik, tipkovnica,
Tipkovnico zagotovo uporabimo večkrat kot jo očiščimo.

5 Piloti

Čeprav je tvoj pilot skoraj zagotovo čistejši od javnega stranišča, je morda bolj umazan od domače školjke. Na njem se namreč nahaja približno 70 bakterij na kvadratni palec.

Kaj pa zdaj? Bakterije več kot očitno ne počivajo

Preden se na stranišče naslednjič odpraviš s telefonom v roki, se spomni na ravnokar prebrane zaskrbljujoče podatke. Pred rokovanjem z vsemi napravami si predhodno umij ali razkuži roke, redno (in učinkovito) pa čisti tudi predmete.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button