PotovanjeTehnologija

Dobro premisli preden se povežeš s hotelsko brezžično povezavo

Danes vse bolj pogoste spletne prevare se dogajajo tudi na počitnicah. Ko se povežeš s hotelsko brezžično povezavo, lahko hitro postaneš nedolžna žrtev hekerjev, ki prežijo na nevedne turiste.

Vsi se veselimo poletja, hotelov in komaj čakamo, da se povežemo z brezplačno brezžično povezavo. Ta je za nas že nekaj povsem normalnega in nekaj, kar počnemo brez pomisleka. Ampak, a je to zares varno?

Ali je hotelski Wi-Fi varen?

Hotelska Wi-Fi omrežja, ki so pogosto nezavarovana ali zaščitena z zastarelimi varnostnimi ukrepi, so kot nalašč za kibernetske kriminalce, ki ti lahko prestrežejo podatke iz katerekoli naprave povezane s tem omrežjem. Se sprašuješ, če je hotelski Wi-Fi bolj varen, če ima geslo? Ne vedno, saj že sami hoteli lahko vidijo tvoje osnovne informacije, ko se povežeš z njihovim Wi-Fi omrežjem. Pod iluzijo udobja in varnosti te omrežje izpostavi spletnim prevaram in drugim kibernetskem grožnjam.

Tveganje nezaščitenih povezav

Ko kibernetski kirminalci najdejo hotelsko brezžično povezavo, ki nima ustrezne varnosti, lahko prevzamejo tvojo brskalno sejo in dostopajo do vsega na napravi, vključno z gesli. Varen ostaneš z uporabo požarnih zidov ali drugih orodij. Preveri tudi, ali imajo spletna mesta, ki jih obiščeš, “https” v svojih URL-jih, da si zagotoviš, da je povezava varna.

Dobro premisli, preden se povežeš na katero koli Wi-Fi omrežje z imenom “Hotelski Wi-Fi” – lahko gre za tako imenovanega zlonamernega dvojčka. Temu se izogneš tako, da zaposleno osebo na recepciji prosiš, naj ti pove točno ime in geslo za dan Wi-Fi.

internet, varnost na spletu, wi-fi
Zlonamerni dvojčki imajo običajno splošno ime omrežja, ki ni sumljivo, namesto imena samega hotela.

Kraja podatkov

Hekerji pogosto pošljejo zaposlenim v hotelu phishing e-pošto ali ustvarijo lažno prijavno stran hotela, ki je dovolj prepričljiva, da zaposleni vpiše svoje prijavne podatke. Ko dobijo informacije zaposlenega, jih lahko uporabijo za prijavo v sistem hotela in ukradejo občutljive podatke ter dostopajo do Wi-Fi omrežja in sledijo spletnim dejavnostim gostov.

Varen ostaneš tako, da se izogibaš deljenju občutljivih informacij ali prijavi v pomembne račune. Omeji se zgolj na brskanje po preprostih in varnih straneh, kot so iskanje na Googlu ali preverjanje družbenih omrežij.

Kibernetsko nadlegovanje

Verjameš ali ne, pametna televizija v hotelski sobi lahko predstavlja odprta vrata za kibernetske kriminalce. Zaradi povezave s hotelskim brezžičnim omrežjem lahko hekerji, ki pridobijo dostop do omrežja, prodrejo tudi v pametno televizijo. Zbirajo lahko zgodovino brskanja po tvojih napravah in jo uporabijo za zalezovanje ali grožnje. Strokovnjaki priporočajo, da televizijo izključiš iz elektrike, ko je ne uporabljaš.

naprave, internet, wi-fi, varnost na spletu
Strokovnjaki svetujejo tudi, da zakriješ spletno kamero na televiziji in se izogneš nepotrebnim prijavam v račune.

Samodejne povezave

Ko si v hotelu, so naprave nenehno obdane z javnimi in nezavarovanimi internetnimi povezavami. Ta naključna Wi-Fi omrežja se sprva zdijo neškodljiva, vendar ne pozabi, da se naprave lahko samodejno povežejo na katero koli omrežje, ki si ga kdaj uporabil, brez da bi se tega sploh zavedal.

Izključitev funkcije samodejne povezave je ena izmed rešitev za zaščito naprave. Na večini naprav lahko v Wi-Fi nastavitvah ali v nastavitvah omrežja izklopiš možnost samodejnega pridruževanja. Druga možnost je namestitev varnostnih aplikacij, kot so požarni zidovi ali VPN-ji.

Če pa ti hekerji vdrejo v napravo med počitnicami, si pomagaj s temi napotki:

  1. Izklopi Wi-Fi.
  2. Obvesti hotel, da bi lahko bilo njihovo omrežje ogroženo.
  3. Spremeni gesla in omogoči večfaktorsko preverjanje na pomembnih računih.
  4. Zamrzni svoje kreditne kartice in bančne račune ter spremljaj njihovo aktivnost.
  5. Priskrbi si protivirusno programsko opremo.
  6. Izbriši podatke naprave s ponovno namestitvijo tovarniških nastavitev.
  7. Vstopi v stik s strokovnjakom za kibernetsko varnost.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button