FotoVideoZabava

Lent 2019: Umek in Mike Vale razgrela Maribor

Mike Vale, Irci, DIY inštrumenti in zvok strojev - glasbena ponudba Festivala Lent tudi na predzadnji dan ni razočarala. Vajeti za mešalno mizo Glavnega odra je prevzel DJ Umek in razplesal množico.

Svetovna DJ-a nazaj pred domačo publiko

Iz glavnega odra so odmevali elektronski toni, ki jih je vrtel sam pionir techno glasbene scene pri nas – DJ Umek. Svoja običajna prizorišča underground klubov in ogromnih techno odrov na najbolj priznanih svetovnih festivalih je tokrat zamenjal za domačo publiko. “Fotr”, kot je Umek poznan med oboževalci, je prevzel vajeti za mešalno mizo in v dvournem setu z uspešnicami, kot sta Posing As Me in Gatex, razplesal množico na trgu in upravičil svoj vzdevek.

Publika
Množica je pozdravila poznane elektronske ritme in nove remikse.

Tudi na Mladininem odru se je iz svetovnih glasbenih odrov na domače prizorišče vrnil še eden naših najbolj (pri)znanih DJ-jev. Mike Vale, ki je z zaporedjem avtorskih skladb in remiksov temperaturo na plesišču dvignil skoraj do žarišča. Vrteli so tudi ostali domači ustvarjalci, med drugim Tim Urbanya, ki ga pogosteje kot v živo slišimo na radijskih valovih, kjer je leta soustvarjal oddajo Rush Hour o trendih globalne elektronske scene, Glia, ki jo na sceni spremljamo šele nekaj let in Šmon, ki z dvema gramofonoma in mikserjem megli meje house in tehno glasbe.

Irci, DIY inštumenti in zvok strojev

Elektronska glasba pa ni bila edina včerajšnja zvrst. Tudi na predzadnji dan festivala je iz ulic odmevala glasba iz vseh vetrov. Na Glavnem trgu je poglede mimoidočih pritegnila tradicionalna irska zasedba Absolutely Legless. Na Fontani na Lentu  pa je zabavala Ana Kalan s svojim bendom. Večerov oder je gostil unikatno zasedbo StrojMachine, dvanajst ustvarjalcev z inštrumenti iz recikliranih odpadnih materialov. Z njimi ustvarjajo glasno in težko mešanico zvokov strojev, techna, rocka, industriala in tranca.

Čas za eksplozivno finale

Festivalsko dogajanje se danes izteka. Kot veleva tradicija, bo nebo nad mestom obarval polnočni ognjemet s Starega mostu. Še pred tem bo moč ujeti še zadnje izdihljaje festivala. Čeprav glavni oder danes sameva, bodo Trg Leona Štuklja zvečer oživeli folklorni plesalci. Folkart bo svoje enaintrideseto leto zaključil  s plesalci iz sedmih držav in domačo Akademsko folklorno skupino KUD Študent.

Izkoristiš lahko tudi zadnjo  priložnost za obisk manjših prizorišč, ki jih še nisi uspel obiskati. Na JazzLentu se obeta soul večer z Joséjem Jamesom, ki že več kot desetletje navdušuje z edinstveno mešanico jazza, r’n’b-ja, in hip-hopa. Na KMŠ odru bo ustvarjal Klemen Mramor – Clemens, domači glasbenik in igralec. Mladinin oder bo med drugim gostil Sabo ft. Racing Minds, umetniški duo, ki združuje new age elektronsko podlago z zvokom old school saksofona.

Za podrobnosti preveri uradni program ali Facebook stran festivala.

 

 Klara AVSEC
 Patrik KOCIPER, Boris OCKERL
ikona snemalec Miha HORVAT

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button