Kultura

Poletni lutkovni pristan navdušuje že 30 let

V Mariboru bo avgusta potekal 30. Poletni lutkovni pristan, ki velja za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Letošnji jubilejni festival se bo po navedbah Lutkovnega gledališča Maribor (LGM) poklonil tradiciji, a v svojem bistvu ostal takšen, kot je bil do sedaj - dostopen, raznolik in prijazen.

Na festivalu Poletni lutkovni pristan, ki v toplih poletnih dneh prinaša lutkovne predstave iz dvoran na prosto, je v 30 letih nastopilo več kot 2000 lutkovnih ustvarjalcev iz 36 držav. Vsako leto si predstave ogleda več tisoč gledalcev.

Kot so sporočili iz LGM, bo letos na sporedu 23 predstav. Sodelovala bodo gledališča in skupine iz desetih držav, to je Slovenije, Izraela, Finske, Estonije, Slovaške, Češke, Italije, Avstrije, Hrvaške in Francije.

Dogajanje se bo začelo 3. avgusta s predstavama O dveh kozah lutkovnega gledališča Tri in Zgodba na gumbe gledališča Zapik. Največ dogodkov bo zadnji avgustovski teden, zadnja predstava na sporedu pa bo “domača” predstava Ščeper in Mba 1. septembra. Cena vstopnic ostaja simbolična, to je en evro.

V spremljevalnem programu prinaša festival premiero interaktivne zvočne poti ob Dravi. V koprodukciji z zavodom Cona in in Društvom A800 sta namreč Irena Pivka in Brane Zorman zasnovala večmedijski performans Potepini.

V sodelovanju z zavodom Rajzefiber pa bo obiskovalce Po poteh Poletnega lutkovnega pristana popeljala Breda Varl, nekdanja direktorica LGM, ki je uspela izboriti izgradnjo novega gledališča na Lentu.

Na programu letošnjega festivala Poletni lutkovni pristan so med drugim še projekcije filmov, delavnice za otroke in odrasle ter razstave. Dve od teh se bosta poklonili zgodovini festivala.

Podelili bodo tudi zlato žirafo, nagrado festivala za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije. Žirafa je namreč nov zaščitni znak festivala, ki ga LGM prireja od leta 1990.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button