Potovanje

Ti nenavadni kraji resnično obstajajo

Ko hodiš po svetu, je najbolj pomembno, da imaš odprte oči. Priča si lahko letalskemu pokopališču, starodavnim samostanom in še drugim naravnim ali umetno narejenim čudesom.

Svet je poln čudovitih krajev, vendar vsi niso ravno najlažje in vsem dostopni. Zato smo zate posneli in izbrali nekaj fotografij čudovitih krajev, ki so nam padli v oči. Nekaj fotk je povsem naravnih, pri nekaterih pa je imel pomemben delež tudi človek s svojo ustvarjalnostjo.

O takšnih in drugačnih krajih smo na naši strani že pisali, a se ne ponavljamo. Zagotovo boš navdušen med podrsavanjem po strani navzdol, ko boš zagledal letalsko pokopališče, najvišji neprekinjeni slap na svetu in vrata v pekel, ki gorijo že skoraj 50 let.

Letalsko pokopališče, Arizona, ZDA

nenavadni kraji,
Pixabay

Kam gredo letala, ko “umrejo”? Sem, na pokopališče v Arizono. V puščavsekm pesku v Arizoni na “letalskem pokopališču” leži več kot 5000 zapuščenih bombnikov tipa Boeing B-52.

Zakaj v Arizoni? Ker suh puščavski zrak upočasnuje razpadanje letal – vseeno pa se zdi, da ta ne bodo več nikoli letela.

Kamnita ladja, New Mexico

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
Pixabay.

Shiprock se nahaja 500 metrov nad puščavo v New Mexico in velja za kulturno središče starodavnega ameriškega ljudstva Navajo. Kamnita ladja izgleda, kot da pluje skozi puščavo, hkrati pa je “Shiprock” ime tudi najbližjega kraja v bližini, ki se nahaja 17 kilometrov stran od tega čudovitega nravnega pojava.

Kamnita ladja je bila predstavljena v številnih znanih filmih in novelah, še vedno pa je priljubljeno prizorišče za plezalce in seveda tudi fotografe.

Tempelj Tigrovo gnezdo, Butan

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
Pixabay

Gre za 400 let star tempeljski kompleks Takstang, ki se nahaja na 3000 metrih nadmorske višine v Butanu. Obdan je s številnimi naravnimi jamami, ki jih menihi uporabljajo za izvajanje budističnih religioznih obredov.

Temepelj se pravilno imenuje “Paro Takstang” in stoji na mestu, kjer naj bi budistični guru Padmasambhava (Budizem je pripeljal v državo Butan) v osmem stoletju meditiral tri leta, tri mesece, tri tedne, tri dni in tri ure.

Vrata v pekel, Turkmenistan

Embed from Getty Images

Gre za požar, ki ga je ustvaril človek. Ruski inženirji so ogenj prižgali v začetku 70. letih na območju rezerv zemeljskega plina v Turkmenistanu.

Pričakovali so, da bo ogenj gorel najdlje nekaj tednov, a sedaj gori že skoraj 50 let. Luknja je široka 70 metrov, v središču pa se vidi vrelo blato in plamen. Ali pot vodi vse na prej do pekla? Nismo povsem prepričani, ampak če boš stopil preblizu središča jame, se lahko zgodi, da boš ti ugotovil kam vodi jama.

Bazen šampanjca, Waiotapu, Nova Zelandija

Embed from Getty Images

To je kraj kamor so zahajali maorski bojevniki pomiriti svoje boleče in utrujene mišice in se razvedriti. Znameniti bazen šampanjca Waiotapu na Novi Zelandiji je del vrste izvirov, za katere pravijo, da so sveti. Nastal je pred 900 leti (kar v geološkem smislu ne pomeni velike starosti) med hidrotermalnim izbruhom.

Velika modra luknja, Belize

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
Pixabay

Čeprav potapljači poznajo in lahko naštejejo številne “modre luknje”, je ta ena izmed najbolj ikoničnih. “Velika modra luknja” je 124 metrov globoka in je del znanega svetilnega grebena, ki leži 70 kilometrov od celine Belize.

Zakaj je tako znana? Svetovno znani potapljač Jacques Costeau je kraj imenoval za enega izmed najboljših 10 na svetu za potapljanje – sedaj pa se nahaja tudi na Unescovem seznamu zaščitene naravne dediščine. Velika modra luknja pa ni najbolj globoka med modrimi luknjami. Da bi se potopil v najglobljo, se moraš odpraviti na Bahame, do Deanove modre luknje. Vendar je verjetnost, da boš dosegel njeno dno zelo malo verjetna, saj njena globina znaša več kot 200 metrov in je izven dosega za vse, razen za najbolj ekstremne potapljače.

Sedem velikanov, Sibirija, Rusija

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
© KLAUS FENGLER/RED BULL CONTENT POOL

“Sedem velikanov” se dviga neposredno iz ravnine severno od gorovja Ural, globoko v Sibiriji. Legenda pravi, da je originalno šlo za vojake na dirki velikanov, ki so bili na misiji uničenja lokalnega prebivalstva.

Čeprav stojijo na zelo odročnem kraju (povprečen človek potrebujem motorne sanke ali helikopter, da si jih ogleda), so snežni velikani dobro poznani v Rusiji in veljajo za enega izmed čudes Rusije. 30 – 40 metrov visoki vrhovi so bili dolgo časa označeni, da se nanj ne da povzpeti, mit pa je porušil Stefan Glowacz, ki se je prvi povzpel na enega izmed vrhov v projektu Red Bull 7 Giants.

Angelski slap, Venezuela

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
Pixabay

ngelski slap v Venezueli velja za največji neprekinjen slap na svetu. Slap ima skoraj tisoč metrov padca. Nahaja se na gori Auyantepui v nacionalnem parku Canaima. Slap morda poznaš iz filma “UP” (gor), čeprav so ga tam poimenovali slap “Rajki slap”.

Ali veš zakaj ima ime Angelski slap? Ime je dobilo po pilotu ameriškega rodu Jimmieju Angelu, ki je kot prvi z avionom preletel območje, kjer se nahaja. Angel je s svojim letalom celo pristal nad slapom, letalo pa se je nato tam zataknilo v močvirnata tla in je na tistem kraju ostalo še 30 let.

Spomenik Bozludzha, Bolgarija

nenavadni kraji, Svet, čudesa, odprte oči, Letalsko pokopališče, Tempelj, Velika modra luknja,
Pixabay

Ne ne gre za ostanke vesoljske ladje Darth Vaderja. To je Buzludzha, zapuščen spomenik iz časov Sovjetske zveze v Bolgariji, ki je bil zgrajen 1981, nato pa zapuščen ob razpadu države.

Na zgornji fotografiji gre pravzaprav za centralni avditorij. Na stenah se še vedno vidijo freske, ki prikazujejo dogodke iz sovjetske in bolgarske zgodovine. Žal pa je iz avditorija odstranjena streha, ki je bila narejena iz masivnega in dragocenega bakra, zato je notranjost avditorija danes izpostavljena hudim zimam in ostalim zunanjim dejavnikom, kar pa vodi do pospešenega propadanja.

Razrezana skala “Jabolko”, Nova Zelandija

Embed from Getty Images

Tik ob obali Nove Zelandiji stoji izjemno zanimiva geološka struktura – Razrezana skala “Jabolko”. Nahaja se v zalivu Tasman in je v dovolj plitvi vodi, da je lahko dostopna, zato je tudi priljubljena turistična točka, kjer nastajajo čudovite fotografije.

Zakaj pa je take oblike, tega ne zna pojasniti nihče.

 

Marc Schwarz / Red Bull
 PixabayGETTY IMAGES, © KLAUS FENGLER/RED BULL CONTENT POOL

Sorodni članki

Back to top button