Tehnologija

Instagram uvaja poskusne video selfije za preverjanje starosti

Instagram skuša najti nove načine, kako bi preveril starost mladostnikov, ki je po njihovi politiki delovanja postavljena pri 13. letih. Mnogi uporabniki namreč svoj datum rojstva nastavijo tako, da se na tem družbenem omrežju prikažejo kot starejš od 18 let.

Instagram je zato pričel s testiranjem video selfijev, ki bodo s pomočjo programa za obrazno analizo preverjali, ali oseba ustreza starostnim mejam. V ZDA bodo uporabniki, ki se bodo skušali na novo pridružiti Instagramu ali spremeniti svojo starost, lahko izbirali med tremi metodami potrjevanja svoje starosti.

Lahko bodo naložili identifikacijski dokument (osebno izkaznico ali potni list), vprašali tri odrasle osebe, da jamčijo za njihovo starost ali posneli video selfi. Meta želi s tem zagotoviti, da bodo mladostniki aplikacijo uporabljali na starosti primeren način.

To priljubljeno družbeno omrežje je bilo že večkrat tarča kritik na račun svojih mladoletnih uporabnikov. Končno pa so se pričeli zavedati svoje odgovornosti na tem področju in se premikati v pravo smer. Pred kratkim so namreč predstavili tudi dodatna orodja za nadzorovanje uporabe Instagrama za starše in skrbnike. Sedaj lahko omejijo časovno uporabo aplikacije in si ogledajo poročilo dejavnosti uporabnika.

Instagram uvaja tudi opozorila za mladostnike, ki bodo dlje časa gledali vsebine enakih tem na Explore strani. Aplikacija jih bo opozorila tudi, da si vzamejo odmor, če bodo predolgo brskali po reelsih.

Kako pa bo lahko algoritem preverjal starost?

Video selfiji niso popolna noviteta, mnoge bančne aplikacije jih že uporabljajo za preverjanje starosti ali identitete uporabnika. Uporablja jih tudi že Instagram, vendar le za potrditev identifikacije uporabnika, če se ta zaklene iz svojega profila.

Meta se je pri tem povezala z britanskim podjetje Yoti. Njihova tehnologija z analizo človeškega obraza in obraznih potez predvideva starost uporabnika. Pri podjetju pravijo, da tehnologija identificira le starost in nobenih drugih podatkov posameznika. Meta in Yoti bosta video izbrisali, ko bo starost potrjena.

Tehnologija je precej točna, saj je obseg napake pri 6-do 12-letnikih 1,36 leta, pri 13- do 19- letnikih pa eno leto in pol.

instagram
Uporaba video selfija za verifikacijo starosti uporabnika.

BBC
BBC, Unsplash

Sorodni članki

Back to top button