Štipendije

Zoisova štipendija: letos je možno vse urediti elektronsko

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je včeraj na spletni strani objavil javni razpis za dodelitev Zoisovih štipendij za leto 2023/2024. Prav tako so objavili tudi vlogo za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije za obstoječe štipendiste. Rok za oddajo vlog za dijake je 8. september, za študente 9. oktober.

Zoisova štipendija se dodeli najuspešnejšim kandidatom, ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje. Izkazati morajo vsaj en ustrezen izjemni dosežek in hkrati dosegati zahtevan šolski oziroma študijski uspeh, so zapisali v skladu.

Razpis je namenjen novim vlagateljem, ki še nimajo Zoisove štipendije oziroma se prvič prijavljajo. Namenjen je tudi tistim, ki v šolskem oziroma študijskem letu 2023/2024 prehajajo na višjo raven oziroma stopnjo izobraževanja.

Tudi letos je možno oddati elektronsko vlogo preko portala Moja eUprava. Vlagatelji se prijavijo s svojo e-identiteto (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPASS na mobilnem telefonu ali z elektronsko osebno izkaznico). Za mladoletne osebe odda vlogo zakoniti zastopnik. Letos je prvič možno oddati tudi elektronsko vlogo za nadaljnje prejemanje.

Zoisova štipendija ni združljiva z državno štipendijo. Razpisna dokumentacija in vloga sta na voljo na spletni strani sklada.

Višina štipendije za dijake znaša 142,18 evra, za študente pa 165,87 evra. Možno je pridobiti še dva dodatka, in sicer za bivanje v višini 94,78 evra in za štipendiste s posebnimi potrebami v višini 59,24 evra.

 

Rok oddaje

Novi vlagatelj, ki se prvič prijavljajo za dodelitev, in tisti, ki v šolskem oziroma študijskem letu 2023/2024 prehajajo na višjo raven izobraževanja (npr. prehod iz srednje šole na fakulteto), lahko vlogo oddajo do 8. septembra 2023, študenti pa do 9. oktobra 2023.

Štipendisti, ki so Zoisovo štipendijo že pridobili in v šolskem oziroma študijskem letu 2023/2024 ne prehajajo na višjo raven izobraževanja (prehod iz srednje šole na fakulteto), morajo vlogo za nadaljnje prejemanje oddati najkasneje do konca tega šolskega/študijskega leta: dijaki do 31. avgusta, študentje do 30. septembra.

V začetku septembra bo sklad izvedel informativne delavnice za prijavo na razpis za potencialne prijavitelje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button