Tehnologija

Ali aplikacija FaceApp (ne)varno ravna s tvojimi podatki?

Ruska aplikacija FaceApp, ki je obnorela svet, vzbuja varnostne pomisleke glede morebitne zlorabe osebnih fotografij in podatkov uporabnikov.

Aplikacija FaceApp, s katero smo vam tudi mi pokazali, kako bi lahko izgledali slavni mariborčani čez nekaj let, bi naj predstavljala varnostno tveganje. Vodja demokratov v ameriškem senatu Chuck Schumer je pozval zvezno policijo FBI k uvedbi preiskave priljubljene aplikacije. Zaradi ravnanja z osebnimi podatki bi lahko namreč aplikacija podjetja Wireless Lab predstavljala varnostno tveganje uporabnike, je pisalo v pismu Schumerja, objavljenem na Twitterju.

Ustanovitelj aplikacije zagotavlja, da podjetje ne deli ali prodaja osebnih podatkov uporabnikov.

Več kot sto milijonov uporabnikov

Aplikacija s pomočjo umetne inteligence predeluje fotografije uporabnikov in jih prikaže z najrazličnejšimi učinki. Zagnali so jo že leta 2017, ko so lahko uporabniki na naloženi fotografiji spremenili svoj spol, nov zagon pa je dobila nedavno, ko so jo med drugim posodobili s filtrom za staranje.

Samo preko Googlove trgovine za aplikacije si je FaceApp naložilo že več kot sto milijonov uporabnikov.

Za predelavo je treba fotografije naložiti na strežnike, kjer se obdela podatke. Uporabniki morajo tako ruskemu podjetju pred uporabo aplikacije dovoliti dostop do galerij na telefonu in druge podatke. To pa lahko vodi v to, da bodo osebne fotografije v prihodnje postale javne brez dodatnega dovoljenja uporabnika.

Podobna pravila uporabe aplikacije imajo tudi številna druga družbena omrežja, med njimi Facebook.

Schumer v pismu še poziva FBI, naj preišče, ali lahko podatki uporabnikov, predvsem Američanov padejo v roke ruske vlade ali v bližino ruskih oblasti.

Rusko podjetje ob tem zagotavlja, da se na strežnike nalagajo le fotografije, ki jih izberejo uporabniki, po 48 urah pa jih s strežnikov izbrišejo. Fotografije se ne nalagajo na strežnike v Rusiji, ampak na strežnike ameriških podjetij Amazon in Google. Kar pa sicer še ne pomeni, da podatkov ne obdelujejo v Rusiji.

Ustanovitelj aplikacije Jaroslav Gončarov pa je pojasnil, da lahko uporabniki tudi sami nastavijo možnost glede izbrisa naloženih fotografij. Zagotovil je še, da podjetje ne prodaja ali deli osebnih podatkov uporabnikov drugim.

Da aplikacija FaceApp ni neki “bav-bav” pravi tudi Matej Špehar, ki je slovenski strokovnjak za družbena omrežja.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button