Tehnologija

35 % Evropejcev namesto denarja raje izbere polnjenje telefona

Pametni telefoni ne služijo več zgolj komunikaciji, temveč so glede na novo evropsko raziskavo družbe Samsung dragoceno čustveno in fizično sredstvo: 35 % vprašanih je povedalo, da bi raje izbrali polnjenje telefona kot denar.

Študija kaže, da je skupna raba energije pametnega telefona zelo cenjeno sredstvo v sodobnem svetu. V njej je sodelovalo več kot 6500 anketirancev. Ko nekomu posodimo svoj telefon ali mu omogočimo skupno rabo energije, z njimi delimo svoj intimni del. Nudimo osebno povezavo, ki je povzročila novo obliko družbene valute in človeškega vedenja – “digitalno prijaznost”.

Baby boom generacija bo delila svojo baterijo z neznanci, vendar ne zaradi ljubezni.

Raziskava je pokazala, da je pripravljenost za skupno rabo energije lahko tudi pokazatelj, koliko nam je nekdo blizu. Pripravljenost deljenja lastnega telefona za polnjenje telefona drugih, se povečuje z bližino. Na primer, anketiranci bi najmanj verjetno delili svojo baterijo z neznancem (14 %), bolj verjetno s kolegom (39 %). Bolj naklonjeni so družinskim članom (72 %), prijateljem in partnerjem (oboje 62 %).

Kakorkoli, skupna raba energije ima pomemben vpliv na vse vpletene. 62 % vprašanih pravi, da bi neznancu v zameno za deljenje energije kupili kavo. 7 % jih je celo dejalo, da bi bili pripravljeni iti na zmenek.

Skupna raba energije del sodobnega zmenka

Skupna raba energije je sedaj tudi del sodobnega zmenkovanja in nekaj kar okrepi romantično povezavo. Več kot ena petina (21 %) anketiranih je rekla, da je skupna raba energije najbolj cenjena gesta na zmenku. Kljub temu 76 % anketirancev ostaja previdnih. Namreč niso pripravljeni deliti svoje baterije z nekom že na prvem zmenku, vendar bi raje počakali do tretjega zmenka.

Generacija Z in milenijci bodo najmanj verjetno delili svojo baterijo z neznanci.

Ta nova družbena valuta v romantičnih odnosih je še posebej razširjena pri generaciji Z in milenijcih. Skoraj dve tretjini (62 %) anketirancev, starih od 18 do 34 let, z romantičnim zanimanjem za nekoga bi bili pripravljeni deliti svojo baterijo z namenom, da bi osebo bolje spoznali.

skupna raba, raziskava, Samsung, študija, energija

“Če pogledamo raziskave Maslowa – psihologa, ki je razvil teorijo človeške motivacije – vidimo, da naši pametni telefoni postajajo prioriteta v našem vsakdanjem življenju,” je povedala vedenjska psihologinja Katherine Templar Lewis. “Ponuditi nekaj tako dragocenega kot je polnjenje baterije aktivira dele in kemikalije v možganih, ki so povezave z užitkom in zaupanjem. Val oksitocina sproži učinek toplega sijaja, ki vodi do močnejših družbenih vezi. Skupna raba energije je odličen način za spoznavanje novih prijateljev ali grajenje romantičnega odnosa, saj odpira novo razsežnost človeškega vedenja in interakcije.”

Samsung Galaxy S10 uporabnikom omogoča funkcijo brezžične skupne rabe energije z združljivimi napravami. Je gonilna sila te razvijajoče se družbene valute.

“Nova tehnologija omogoča, da lahko uporabniki brezžično delijo svojo baterijo s prijatelji. To pa odpravlja odvisnost od tradicionalnih polnilcev in hkrati pomaga razvijati sodobno digitalno človeško vedenje,” je povedal Mark Notton, direktor za portfelj mobilnih izdelkov in strategijo pri Samsung Electronics. “Zanimivo je, da raziskava razkriva, da je skupna raba energije močno sredstvo za družbeno povezovanje in ustvarjanje večjega zaupanja v sodobnih odnosih.”

41 % anketirancev pravi, da je eno najbolj nadležnih vprašanj na delovnem mestu, če jih kolega prosi za izposojo ali polnjenje telefona.

Raziskava je bila izvedena kot posledica predstavitve Samsung Galaxy S10 pametnega telefona. Samsung je razvil tudi vodnik po digitalni prijaznosti za pomoč pri brezžični skupni rabi energije.

 

 Samsung
 Samsung newsroom

Sorodni članki

Back to top button