Okolje

S prvo umetno oploditvijo bi lahko rešili severne bele nosoroge

Znanstveniki so uspešno opravili prvo umetno IVF oploditev nosoroga. Zarodek nosoroga, ki so ga ustvarili v laboratoriju, so uspešno prenesli v nadomestno mater. To jim je uspelo pri južnih belih nosorogih, ki so bližnji sorodniki severnih belih nosorogov. Na svetu sta namreč samo še dve samici te podvrste, zato se znanstveniki močno trudijo, da bi jim uspelo vrsto rešiti pred izumrtjem.

Na svetu le še dve severni beli nosoroginji

“Prvi uspešen prenos zarodka pri nosorogu je velik korak,” je povedala Susanne Holtze, znanstvenica na inštitutu za raziskovanje živali v živalskih vrtovih in divjini iz Leibniza v Nemčiji. “Ta dosežek nam je dal samozavest, da nam bo na podoben način uspelo, da bodo severni beli nosorogi rešeni pred izumrtjem,” je še dodala.

Severni beli nosorogi so nekoč poseljevali celotno srednjo Afriko, vendar so jih iz divjine iztrebili zaradi nezakonitega krivolova in trgu z rogovi. Tako sta na svetu ostali le še dve samici: Najin in njena hčerka Fatu, ki sedaj živita pod strogim varnostnim nadzorom v konservatoriju Ol Pejeta v Keniji.

Vrsta je sicer tehnično izumrla, saj se samici ne moreta razmnoževati. IVF oploditev zato predstavlja zadnjo možnost, da se vrsta vrne med živeče.

Brejost, ki se je končala tragično

Znanstveniki so se dela najprej lotili z južnimi belimi nosorogi, ki so bližnji bratranci severnih. Trenutno jih je na svetu še nekaj tistoč, saj so jih kljub nezakonitem krivolovu uspeli zavarovati pred izumrtjem.

Projekt poteka že leta in je na poti doživel veliko ovir: morali so se naučiti, kako pridobiti jajčeca iz dvotonske živali, kako v laboratoriju vzgojiti prvi nosorogov zarodek in kdaj ter kako opraviti prenos zarodka. Uspelo jim je komaj v 13. poskusu.

“Pri tako veliki živali je ugnezdenje zarodka v reproduktivni trakt, ki je dolg kar 2 metra, izjemno zahtevno,” je za BBC povedala Holtzeva. Zarodek, za katerega so uporabili jajčece nosoroginje iz živalskega vrta v Belgiji, oplodili pa so ga spermiji samca iz Avstrije, so prenesli v nadomestno mater v Keniji.

Vendar je po 70 dnevih brejosti nosoroginja preminila zaradi bakterije. Ugotovili so sicer, da se je zarodek v velikosti 6,5 centimetra lepo razvijal in je imel 95-odstotno možnost, da preživi.

Na voljo imajo le 30 zarodkov

Proces je tako dokazal, da umetna oploditev pri nosorogih deluje in da lahko vse skupaj ponovijo pri severnih belih nosorogih. Vendar imajo na voljo le 30 zarodkov, ki so jih ustvarili s pomočjo jajčec nosoroginje Fatu in spermijev dveh nosorogov, ki sta že poginila.

Nobena izmed zadnjih dveh severnih belih nosoroginj zaradi starosti in zdravstvenih težav ne more donositi zarodka, zato ga bodo prenesli v nadomestno mater, južno belo nosoroginjo. Umetna oploditev med podvrstami še ni bila izvedena, vendar pa so znanstveniki prepričani, da jim bo uspelo.

Oploditev bi radi izvedli v prihodnjih mesecih, ko sta obe predstavnici vrste še živi. “Ohraniti želimo socialno komunikacijo, socialno dediščino, ki jo posedujejo severni beli nosorogi, da se lahko mladiček svojega jezika in obnašanja nauči od zadnjih predstavnic,” razlaga, prof. Thomas Hildebrand, direktor inštituta v Liebnizu in vodja projekta Biorescue Consortium.

Hkrati pa to ne bo dovolj za rešitev celotne vrste, saj bi bil genetski bazen premalo raznolik. Zato hkrati delajo tudi na še eni eksperimentalni tehniki, in sicer želijo iz matičnih celic ustvarili spermo in jajčeca, s katerimi bi nato ustvarili zarodke. Kar pa lahko traja še leta in leta.

BBC
Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button