Okolje

21. septembra bomo čistili v sklopu World Cleanup Day

Da je skrb za čisto okolje pomembna, so nas Ekologi brez meja naučili v akciji Očistimo Slovenijo. Z njo so aktivirali Slovence, ki so po vsej državi pobirali smeti in čistili naravo. Tokrat bomo na njihovo pobudo sodelovali na mednarodnem čistilnem dnevu.

Ekologi brez meja so se po zadnji akciji Očistimo Slovenijo 2018 posvetili preventivi. Zavedajo pa se, da naša narava vsaj enkrat letno potrebuje “generalno čiščenje”, zato te vabijo, da se 21. septembra pridružiš milijonom ljudi po svetu v akciji World Cleanup Day in se samoiniciativno odpraviš v naravo z namenom čiščenja.

21. septembra te Ekologi brez meja vabijo, da v sklopu World Cleanup Day očistiš svojo okolico.

Kaj lahko storiš na ta dan?

Na sprehod se lahko odpraviš z vrečko za smeti in sproti pobereš še odpadke. Če boš takrat dan preživel na obali, se lahko udeležiš akcije Čista obala, ki bo letos potekala že desetič. Lahko pa organiziraš tudi latno čistilno akcijo, se dogovoriš z lokalnim komunalnim podjetjem in upoštevaš navodila za varno čiščenje.

Pri pobiranju odpadkov ne pozabi na popis blagovnih znamk.Obrazec za beleženje boš našel na tej povezavi, v pomoč pa ti bo tudi slikovni priročnik.

Ekologi brez meja te prosijo, da jim obrazce posreduješ najkasneje do 25. septembra na info@ocistimo.si ali naslov Ekologi brez meja, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana. Le tako bodo lahko s skupnimi močni pritisnili na proizvajalce (kot so to storili z lanskimi podatki) in poskrbeli, da v bodoče čistilne akcije res ne bodo več potrebne.

Pomagaj jim pri osveževanju Registra divjih odlagališč in tudi tja vnesi nove podatke.

Na socialnih omrežjih lahko deliš svoje predloge, vtise in najbolj čudne odpadke, uporabiš pa #ocistimo.

“Največji okoljski praznik na svetu” lahko preživiš tudi na enem od številnih dogodkov v sklopu Evropskega dneva trajnostnih skupnosti, ki se odzivajo na ekološko in podnebno krizo ter spodbujajo družbeno preobrazbo.

 

 mlad.si
 Green photo created by freepik – www.freepik.com

Sorodni članki

Back to top button