GlasbaNovice

R. Kelly je dobil 30 let zapora zaradi spolnih zlorab žensk

Ameriška zvezna sodnica Ann Donnelly je nekdanjemu R&B zvezdniku R. Kellyju včeraj izrekla kazen 30 let zapora zaradi spolnih zločinov. 55-letnik je več desetletij spolno zlorabljal ženske, med njimi tudi najstnice, zvezna porota pa ga je lani spoznala za krivega vseh devetih točk obtožnice.

30 let zaradi predrznosti, manipulacije in okrutnosti

Tožilstvo je zanj zahtevalo najmanj 25 let zaporne kazni, ker da R. Kelly še vedno predstavlja nevarnost za mlada dekleta. Odvetniki so predlagali od deset do največ 17 let, ker bi bila uresničitev zahteve tožilstva za R. Kellyja enaka kot dosmrtni zapor. Plačati bo moral tudi 100.000 dolarjev kazni, vendar po trditvah odvetnikov tega denarja nima.

Tožilci so zahtevali visoko kazen, ker je bil glasbenik po njihovem prepričanju pri svojih zločinih posebej predrzen, manipulativen in agresiven. Ni pokazal nobenega obžalovanja za svoja dejanja oziroma nobenega spoštovanja do zakona. “Visoka kazen bo služila kot primer drugim, vključno z bogatimi, slavnimi in mogočnimi, da se to ne dela,” so zapisali tožilci.

“Čeprav je bil seks orožje, ki ste ga uporabljali, pa ne gre le za seks. Gre za nasilje, okrutnost in nadzor,” mu je ob izreku kazni povedala sodnica.

Rkellytrappedinthecloset2007
R. Kelly bo 30 let preživel za zapahi, čaka pa ga še več sojenj. 

Kmalu ga čaka še več sodnih procesov

Dobitnik glasbene nagrade grammy R. Kelly, ki je prodal na milijone plošč, je dekleta zlorabljal več desetletij. Prijeli so ga na višku gibanja Jaz tudi, ko je pregon producenta Harveyja Weinsteina odprl plaz podobnih postopkov proti bogatim in slavnim moškim zaradi spolnih zlorab. R. Kellyjev primer je poseben tudi zato, ker je bila večina žrtev temnopoltih žensk.

Po izreku kazni v Brooklynu ga kmalu čaka še sodni proces zaradi pornografije in prikrivanje zlorab mladoletnic v Chicagu, kjer bodo začeli poroto izbirati 15. avgusta. Preganjajo ga še v dveh zveznih državah.

Zlorabljal predvsem oboževalke in tudi mladoletnice

Njegova zgodba ni redkost med slavnimi glasbeniki, se je pa R. Kelly spravljal tudi na mladoletnice in jih zasužnjeval z mamili in nasiljem. Žrtve si je izbiral med oboževalkami na koncertih, jim napletal zgodbe, da bo pomagal njihovim karieram, na koncu pa jih je izkoriščal za spolno izživljanje.

R. Kelly je na tak način ravnal tudi s pevko Aaliyah, ki je umrla avgusta 2001 v letalski nesreči na Bahamih. Spolne odnose z njo je imel, ko je bila mlajša od 15 let. Na skrivaj se je z njo celo poročil, ker se je bal, da je z njim zanosila. Sicer pa je bil producent njenega prvega albuma s pomenljivim naslovom “Age Ain’t Nothin’ But A Number” (Leta so le številka).

STA
Arhiv DOSTOP.si, Wikipedia

Sorodni članki

Back to top button