Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Zabava

Top 10 najboljših klasičnih romantičnih filmov vseh časov

Če si se že naveličal vseh Marvelovoh filmov, je čas, da stopiš korak nazaj. Ali pa dva. Vse tja v zlato dobo Hollywooda, ko so posneli toliko romantičnih filmov, da smo jih tukaj lahko zbrali le peščico.

Stari Hollywood je imel veselje do romantike: večina filmov iz tega obdobja vključuje ljubezensko zgodbo, ki je v središču dogajanja. Tudi Alfred Hitchcock, mojster suspenza, je v svojih filmih uporabljal precej romantike. Ob tolikšni ljubezni smo se odločili raziskati, kateri klasični filmi, ki si jih moraš ogledati, so najbolj romantični med vsemi.

1. Casablanca (1942)

Z razlogom velja za enega najboljših filmov vseh časov. Humphrey Bogart je v romantičnem in resnično zabavnem epu o Maroku med drugo svetovno vojno, ki jemlje dih, navdušil.

2. Dobiva se v St. Louisu (1944)

Judy Garland igra v tej glasbeni romanci o štirih sestrah, ki se pripravljajo na sejem leta 1904 v St. Louisu v Missouriju. Ne le, da je dragocen in prikupen z nekaterimi impresivnimi pevskimi in plesnimi točkami, to je tudi film, ki je svetu predstavil klasično praznično melodijo “Have Yourself a Merry Little Christmas”.

3. Pojmo v dežju (1952)

Debbie Reynolds je plesala do krvi, Gene Kelly pa je slavno sekvenco pesmi – saj veš, tisto, v kateri poje v dežju – snemal s 39 stopinjami vročine, vendar je bilo vse to vredno, saj je nastal eden največjih in najuspešnejših muzikalov vseh časov.

4. Rimske počitnice (1953)

Audrey Hepburn in Gregory Peck igrata v romantični drami o princesi, ki si vzame prost dan, da bi tekala po mestu, in civilistu, ki se zaljubi vanjo.

5. Seven Brides for Seven Brothers (1954)

Predpostavka te hollywoodske klasike je precej problematična (skupina razposajenih bratov v gozdu dobesedno ugrabi skupino žensk in jih prisilno oženi), a če lahko spregledaš nizko stopnjo stockholmskega sindroma, se boš ob filmu dobro zabaval.

6. Nekateri so za vroče (1959)

Seznam klasičnih filmov brez enega filma z ikonično Marilyn Monroe bi bil nedopusten. Pevka Sugar Kane se spoprijatelji z Joejem (Tony Curtis) in Jerryjem (Jack Lemmon), glasbenikoma, ki se borita za obstanek in preoblečena v ženski bežita pred čikaško mafijo.

7. Zgodba z zahodne strani (1961)

Če imaš rad filmske muzikale, pretepe med tolpami, v katerih se veliko tleska s prsti, zgodbe, ki temeljijo na Romeu in Juliji, staro newyorško okolje in zelo nesrečne konce, potem je film Zgodba z zahodne strani pravi zate.

8. Zajtrk pri Tiffanyju (1961)

Audrey Hepburn je v vlogi Holly Golightly, podeželske kmetice, ki je postala divje in zabavno dekle in živi svoje newyorške fantazije, opravlja nekaj resnih priložnostnih del ter se prehranjuje s pecivom pred draguljarno Tiffany’s.

9. My Fair Lady (1964)

Muzikal, ki temelji na drami Georgea Bernarda Shawa Pygmalion, pripoveduje o snobovskem jezikoslovcu (Rex Harrison), ki stavi, da lahko iz neotesane deklice, ki prodaja cvetje (Audrey Hepburn), naredi damo iz visoke družbe.

10. Dekle, ki sem jo ljubil (1973)

Film Dekle, ki sem jo ljubil, je ljubezenska zgodba, ki to skoraj ni. Spremlja življenje dveh polarnih nasprotij, ki se znajdeta v razmerju: Katie, politično aktivne Judinje, ki jo igra Barbra Streisand, in Hubbella, pripadnika WASP, ki ga igra Robert Redford.

DOSTOP.si / MB
Instagram, Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button