IzobraževanjeNovice

Začetek novega študijskega leta se nezadržno bliža

V ponedeljek se začenja novo študijsko leto. Novopečene študentke in študente bodo v novem obdobju njihovega življenja pričakale dobrodošlice vodstev univerz in študentskih organizacij. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.632 bodočih študentov, vpisi v drugem roku še potekajo. Vseh vpisnih mest za redni in izredni študij je 19.792.

Na dodiplomski in enoviti magistrski študij je za bodoče študente za prihodnje študijsko leto na univerzah na voljo 19.792 vpisnih mest, na katerih se je v prvem prijavnem roku prijavilo 14.524 kandidatov. Omejitev vpisa za slovenske in EU državljane imajo letos 104 študijski programi oziroma smeri, lani 89.

Za drugi prijavni rok je na univerzah in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe razpisanih še skupaj 7807 vpisnih mest za redni in izredni študij (lani 8408).

Na ljubljanski univerzi je na voljo še 2855 vpisnih mest, na mariborski 2074, na primorski 809, na novogoriški 185, na novomeški univerzi 224, na Novi univerzi 197 ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih 1463 vpisnih mest.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan oktobra oz. v začetku novembra, saj vpisi še potekajo. Zaradi avgustovskih poplav pa so javne univerze podaljšale rok vpisa za en mesec oziroma do 30. oktobra.

V novo študijsko leto vstopajo tudi študenti višjih šol, za katere je na voljo 11.800 vpisnih mest. V prvem roku je bilo na 49 javnih in zasebnih višjih strokovnih šol s 33 razpisanimi študijskimi programi sprejetih 1930 bodočih študentov, v drugem pa še 1593.

Vstop v akademski svet s tradicionalnimi dobrodošlicami

Pred uradnim začetkom študijskega leta univerze s študentskimi organizacijami novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice. Tako bodo na ljubljanski univerzi svoje novopečene študente spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli jih bodo na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih bo pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju pa bodo bruci lahko izvedeli od starejših kolegov iz študentskih svetov univerze in posameznih fakultet.

Na mariborski univerzi so teden pred začetkom študijskega leta pripravili uvajalni teden za bruce. V tem času študente opremljajo z vsemi potrebnimi informacijami, da se bodo lahko že prve tedne v največji meri posvetili študiju. Pri tem jim z informativno akcijo Dostop pomaga študentska organizacija (ŠOUM). Študentje mape prejmejo ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane in v študentskem naselju.

Primorska univerza študijsko leto že tradicionalno pričenja s sprejemom brucev, ki poteka kot srečanje županov obalnih občin ter predstavnikov študentske organizacije, univerze in fakultet z uvodnimi nagovori. Tokrat bodo mlade v živo pozdravili v novi stavbi fakultete za management. Za informacije o študiju bo tudi tokrat poskrbela študentska organizacija primorske univerze (ŠOUP).

Novogoriška univerza ob začetku novega akademskega leta za študente, še zlasti za bruce, pripravlja orientacijski dan univerze, ki bo v torek v dvorcu Lanthieri v Vipavi. Tam jih bo sprejel in pozdravil rektor Boštjan Golob.

V visokošolskem izobraževanju kar nekaj novosti

Tudi letos študente v novem študijskem letu čaka nekaj novosti. Obetajo se spremembe pri državnih štipendijah, zakonske rešitve naj bi omogočile hkratno prejemanje državne in Zoisove štipendije. Na nekaterih fakultetah jih čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori.

Na zakonodajnem področju pa se pripravlja nova visokošolska zakonodaja v skladu z nacionalnim programom visokega šolstva 2030. Nedavno sprejeta novela zakona o visokem šolstvu ureja pravni status članic univerze in javno službo v visokem šolstvu. Dopolnitve zakona o višjem strokovnem izobraževanju omogočajo prijavo za vpis preko portala eVŠ. Sicer pa je visoko šolstvo v tem letu dobilo svoj samostojni resor – ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Visoko šolstvo je letos pretresala tudi stavka. Po podpisu stavkovnega sporazuma, ki se nanaša na neplačne zahteve visokošolskega sindikata, plačni del namreč rešujejo v okviru krovnih oz. stebrnih pogajanj za celotni javni sektor, je sindikat stavko do konca leta zamrznil.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button