NoviceŠport

Športniki leta 2023 so Pogačar, Garnbretova in nogometna reprezentanca

Športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca Slovenije med ekipami so najboljši športniki leta 2023 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Najbolj obetaven Benjamin Šeško

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost so v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasili nogometaša Benjamina Šeška, nagrado za fair play je prejel smučarski skakalec Anže Lanišek, za najboljše med športniki invalidi pa so bile izbrane slovenske reprezentantke v odbojki sede.

Pogačar je v glasovanju 121 novinark in novinarjev dobil 267 točk, drugi je bil njegov kolesarski tekmec Primož Roglič (166), tretji pa košarkarski zvezdnik Luka Dončić (101).

Nagrado sta v Pogačarjevem imenu prevzela mama in oče, Marjeta in Mirko Pogačar. Pogačar, ki je nagrado prejel še drugič, se je navzočim javil prek video povezave ter še enkrat razkril cilje v letu 2024. Meril bo na dvojček zmag Giro-Tour na obeh velikih tritedenskih dirkah, ki se ju bo udeležil, torej na dirki po Italiji in Franciji. Visoke cilje pa ima tudi s slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu.

Za Garnbretovo Tina Šutej in Andreja Leški

Garnbret je zmagala zelo prepričljivo s 336 točkami, druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75). Voditelja prireditve, športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič, sta najprej pohvalila obleko Garnbret, od leta 2018 štirikratne dobitnice nagrade Športnica leta, pa tudi uvodni klepet je bil v znamenju oblek. Kar odlične športne plezalke nikakor ni zmedlo.

V sproščenem pogovoru na odru je razkrila, da je najdlje izbirala prav letošnjo obleko, kreacijo slovenske modne oblikovalke Matee Benedetti.

“Hotela sem biti malo drugačna v primerjavi s prejšnjimi leti, upam, da mi je uspelo,” je dejala Garnbret, ki je požela kompliment voditelja. Nato je dodala, da “ne more nositi enake obleke vsako leto, ko prejme to nagrado”.

V odgovoru na vprašanje voditeljice o tekmovalnih dosežkih pa je nadaljevala, da je v minuli sezoni najbolj ponosna, da se je vrnila nazaj na tekmovalne stene po prvi resni poškodbi v karieri. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, je stopila na zmagovalni oder.

Seveda pa je kot glavni dosežek sezone omenila svetovno prvenstvo in osvojeno olimpijsko vozovnico za Pariz. “Vedno se da napredovati, vedno se da kaj dodati, tako da sem že napisala božičku pismo za eno res specifično barvo medalje naslednje leto, upam, da mi jo bo prinesel,” se je Garnbret ozrla proti novemu glavnemu cilju – obrambi naslova olimpijske prvakinje.

Najboljše ekipa nogometaši

Med ekipami sta bili prvi dve le tri glasove oddaljeni druga od druge, nogometna reprezentanca je bila s 44 glasovi pred moško odbojkarsko reprezentanco (41). Nagrado za najboljšo ekipo leta je prevzel selektor Matjaž Kek, ki ga je na odru spremljal poškodovani Jaka Bijol, ta je na oder prišel z berglami.

“Priznanje je še ena potrditev, da se splača vztrajati, da so vztrajali in da so verjeli vase in da niti v enem trenutku niso podvomili, da nam ne bi uspelo iti na evropsko prvenstvo. Sicer ni isto kot osvojiti medaljo, ampak upam, da smo dodali vsaj en kamenček v mozaik sijajnih uspehov slovenskih športnic in športnikov,” je dejal Kek, ki je seveda vesel, da je tudi nogomet končno na tej slovenski športni karti.

“Skupina je skorajda najtežja možna, se pravi, tako in tako smo že odpisani avtsajderji, tu pa ti fantje znajo pošteno zakuhati. Predvsem sem vesel zanimanja za EP. Pri loteriji za vstopnice ne moremo kaj dosti pomagati, bomo pa skušali tekmovati in ne biti samo udeleženci EP,” je napovedal selektor Kek o tekmecih na EP 2024 Angliji, Srbiji in Danski.

Z vnaprej posnetim nagovorom je nagrajenim športnikom čestitala predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je trenutno na državniškem obisku v Latviji in zato ni mogla športnikov povabiti na sprejem v predsedniško palačo pred prireditvijo. “Se pa vsekakor vidimo naslednje leto in tudi datum že imam v koledarju,” je dejala predsednica Slovenije.

Prireditev DŠNS že več kot dve desetletji obeležuje v Cankarjevem domu v Ljubljani z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija. DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button