Kultura

Prihodnji teden v kina prihaja grozljivka Nope oskarjevca Jordana Peela

Prihodnji teden v naše kinematografe prihaja nova grozljivka oskarjevca Jordana Peela, za katero je napisal scenarij, jo produciral in režiral z naslovom Nak (Nope). Na kalifornijskem ranču sta brat in sestra priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju, kar ju vodi do neslutenih odločitev in rezultatov.

Nova grozljivka Nak (Nope) – obsežno grozljiv spektakel z intimnim in čustveno kompleksnim jedrom – ponovno združi Jordana Peela z oskarjevcem Danielom Kaluuyo (Zbeži!, Judas and the Black Messiah). Kaluuyi se pridružita še Keke Palmer (Prevarantke na Wall Streetu, Alice) in nominiranec za oskarja Steven Yeun (Minari, Okja). V grozljivki zaigrata še Michael Wincott (Hitchcock, Westworld) in Brandon Perea (The OA, American Insurrection).

Blizu Los Angelesa, v sušni dolini Santa Clarita v južni Kaliforniji, brat OJ Haywood (Kaluuya) in sestra Emerald Haywood (Palmer) po očetu podedujeta ranč s konji. Ko nekega dne OJ in Emerald nad prostranim rančem opazita nepojasnjene pojave, si zadata cilj, da skrivnost na nebu ujameta na kamero. Stvari pa se malce zapletejo, ko jima na pomoč priskočita zaposleni v elektronski trgovini Angel Torres (Perea) in priznani kinematograf Antlers Holst (Wincott). Potem ko s svojimi prizadevanji in ošabnostjo prestopijo mejo, od koder ni več poti nazaj, glavne junake povleče naravnost v oko viharja.

Grozljivka Nope na redni spored v kinematografe prihaja 11. avgusta 2022.

Bolj grozljivka kot znanstvena fantastika

Oskarjevec Jordan Peele je na novo definiral sodobno grozljivko. Najprej z grozljivko Zbeži! (Get Out, 2017) in nato z Mi (Us, 2019). Sedaj predstavlja film poletja z novo nočno moro. Obsežno novo grozljivko, nočno moro nenavadne znanstvene fantastike in kompleksno družbeno srhljivko, ki razkriva zametke nasilja, tveganja in oportunizma, ki so neločljivi od romantizirane zgodovine ameriškega zahoda … in od samega šovbiznisa.

Po uspehu filmov Zbeži! in Mi, ki sta na edinstven način prekinila in na novo definirala žanr grozljivk, si je Peele želel razširiti svoje kinematografsko platno. Sprejel je izziv, kakršnega še ni bilo v njegovi dosedanji filmski karieri ter se lotil poletnega filma. “Nope je večjega obsega kot katera koli zgodba, ki sem jo kdaj poskušal povedati,” pravi Peele. “Z vidika snemanja filma je bil proces pustolovščina zase. Vsak posamezen oddelek je prevzel ogromna tveganja in se popolnoma predal. Skušal sem napisati scenarij za film, za katerega nisem vedel, kako bi ga izpeljal. In potem sem zbral ekipo, ki mi je pri tem pomagala.”

Ko je začel raziskovati možnosti, se je posebna podzvrst filmov o poletnih dogodkih zdela še posebej zrela za ponovno izumljanje. »Imel sem idejo, da bi posnel grozljivko o letečem krožniku,« pravi Peele. »To je težak žanr in težko ga je izpeljati, ker ima ogromno platno, ki ga je treba upoštevati – nebo. Bližnja srečanja tretje vrste so moj velik vpliv v svojem obsegu in viziji, a bolj kot karkoli drugega sposobnost Stevena Spielberga, da se počutimo, da smo v prisotnosti nečesa iz drugega sveta. To poglobljeno izkušnjo sem tudi sam obupno želel ujeti. Znotraj tega žanra pa vse te čudovite lastnosti pogosto uporabimo za napredno tujo civilizacijo. Kaj pa, če je resnica veliko preprostejša in temnejša, kot si sploh lahko predstavljamo?«

»Jordan snema filme, ki so najbolj zabavni, če niste povsem prepričani, v kaj se spuščate,« pa pravi producent Ian Cooper. Zagotovo ne boste nikoli več gledali v nebo na enak način. »Gre za grozljivko, ki ima znanstvenofantastične elemente. Za nas je bilo zelo pomembno, da smo začutili ravnovesje in zagotovili, da je bilo videti bolj grozljivo kot znanstvena fantastika,« še pravi Cooper.

 Karantanija Cinemas
 Karantanija Cinemas

Sorodni članki

Back to top button