NoviceScena

12. festival stop animacije StopTrik: kaos dvojnikov

12. StopTrik festival je znova postregel s številnimi stop animiranimi filmi, ki so umetniško postregli tako malo manjšim otrokom, kot tudi malo večjim. Letos pa so možnost glasovanja o zmagovalcih imeli prvič tudi otroci.

Ne, ne vidiš dvojno, to je le tema letošnjega 12. StopTrik festivala, ki proslavlja umetnost stop animacije. Doppelgänger ali po slovensko dvojnik – lik, ki predstavlja tvoj odsev, a je obraten v vseh pogledih. Letošnje retrospektive festivala so se osredotočale na mistično upodobitev tega fenomena.

Izseki, ki so bili razstavljeni v Vetrinjskem dvoru, prikazujejo številne prizore stop animiranih filmov, ki so se letos udeležili StopTrika.

Dvojniki, dvojnost in stop animacija

Festival je svojo otvoritev dočakal v sredo, ko si je že bilo mogoče ogledati prvo retrospektivo z naslovom Jaz, dvojnost in neznano: v iskanju dvojnika. Vetrinjski dvor je prvi večer gostil tudi odprtje prve razstave, ki si ime deli z letošnjo temo: Doppelgänger, Andreja Štularja.

V četrtek si je bilo mogoče ogledati številne projekcije stop animacije, med njimi tudi tiste, ki so nastopile na tekmovanju. Odprla se je tudi druga razstava festivala, ki je gostila hrvaške umetnike. Njihov način umetniškega izražanja je skozi stripe in animiran film, vse to pa so upodobili tudi v svoji razstavi.

Izsek iz stop animiranega filma Hiša zgodbic, ki so ga na delavnicah ustvarjali otroci.

Še druga stran zarote odpadnikov

V petek je StopTrik ponovno ponudil projekcije številnih animiranih filmov, mogoče pa si je bilo ogledati tudi drugo izmed treh retrospektiv: Vedno obstaja še druga stran. Petkova posebnost pa so gotovo bili filmi, ki so sodili pod okrilje mikro film festivala Sascha 7 Seconds, animiranih filmov, ki trajajo zgolj sedem sekund.

Sobotno dogajanje je pospremil pogovor z ustvarjalci, ki je dal obiskovalcem možnost, da izvedo podrobnosti iz zakulisja ustvarjanja stop animiranih filmov. Sledila je tudi zadnja retrospektiva festivala z naslovom Nos ali zarota odpadnikov.

Izsek iz animiranega filma Dagda’s Harp režiserja Daniela Quirkea, ki si je prislužil nagrado v kategoriji Stop animacija za otroke 2.

Smo res enakovredni stolu?

Nedeljski večer je prinesel zaključek StopTrik festivala in s tem podelitev nagrad. V otroški kategoriji Stop animacije za otroke 1, ki je zaobjemala otroke stare med šest in osem let, je glavno nagrado odnesla direktorica Ana Chubinidze s stop animacijo Franzy’s Soup-Kitchen. V kategoriji Stop animacija za otroke 2, ki pa je zaobjemala otroke stare med 12 in 14 let, pa je glavno nagrado odnesel režiser Daniel Quirke s filmom Dagda’s Harp.

Žirija študentov mariborskih univerz je prav tako podelila tri nagrade. V kategoriji Borderlands jo je odnesel režiser Neldon Fernandes s filmom Us. Glavno stop animacijsko nagrado si je prislužil režiser Ülo Pikkov za film z naslovom Til We Meet Again. O velikih zmagovalcih je odločalo občinstvo, ki je v kategoriji Borderlands okronalo Diano Cam Van Nguyen in njen film Love, Dad. Veliko nagrado za stop animacijski film, ki je prav tako prejel posebno omembo festivala in posebno omembo žirije mariborskih študentov, pa so odnesli Trinidad Plass, Titouan Tillier in Isaac Wenzek za film z naslovom Human Resources. Stop animacijski film je povpraševal po tem, ali je naše življenje res enakovredno stolu?

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button