Kulsko

Pričelo se je večdnevno slavje ob 70-letnici vladanja kraljice Elizabete II.

V Londonu se je včeraj, 2. junija, s tradicionalno vojaško parado začelo slavje ob 70-letnici vladanja britanske kraljice Elizabete II., ki bo trajalo še ves konec tedna. Na sončen dan so se v bližini Buckinghamske palače zbrale množice več deset tisoč ljudi z britanskimi zastavicami in fotografijami monarhinje.

Za uvod v parado je sin kraljice Elizabete II. in prestolonaslednik princ Charles izvedel pregled vojakov, ob njem pa sta bila tudi njegov sin, princ William, in sestra, princesa Anne. Po bližnjih ulicah se je nato odvila slavnostna parada, t. i. pozdrav zastavi, s katero že več kot 260 let obeležuje uradni rojstni dan britanskega monarha.

Kraljica se je že med parado za kratek čas pojavila na balkonu Buckinghamske palače. Monarhinjo so na balkonu spremljali člani kraljeve družine, ki imajo uradne dolžnosti, in njihovi otroci. Pridružili so se ji princ Charles s soprogo Camillo, vojvoda in vojvodinja Cambriška ter njuni trije otroci – princ George, princesa Charlotte in princ Louis.

Na slavju je bil tudi Williamov mlajši brat Harry s soprogo Meghan Markle in otrokoma, ki sicer živijo v ZDA. A ker par ne opravlja več kraljevih dolžnosti, se po paradi ni pojavil na balkonu palače. Manjkal je tudi kraljičin sin princ Andrew, ki se sooča z obtožbami zaradi spolnega nadlegovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

V soboto se obeta zvezdniška zabava

Danes bo v londonski katedrali svetega Pavla ob platinastem jubileju kraljice potekalo zahvalno bogoslužje. V soboto bo za vrhunec dneva poskrbela t. i. platinasta zabava, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo. Koncert bo odprla rock skupina Queen + Adam Lambert, na njem bodo nastopili Elton John, Alicia Keys, Nile Rodgers in italijanski tenor Andrea Bocelli, sklenila pa ga bo pevka Diana Ross. Zanjo bo to prvi nastop v živo v Veliki Britaniji po skoraj 15 letih.

Nedelja bo minila v znamenju uličnih zabav po vsej državi in slavnostnega sprevoda v prestolnici, ki bo oživil ikonične trenutke kraljičinega vladanja.

Elizabeta je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

Tako kot uradno praznovanje kraljičinega rojstnega dneva, ki je sicer aprila, tudi praznovanje okroglega jubileja poteka junija, ker je takrat na Otoku praviloma lepše vreme.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button