Okolje

Leta 2019 so bili svetovni oceani najtoplejši do sedaj

Svetovni oceani so bili leta 2019 najtoplejši od začetka meritev, poleg tega pa se vse hitreje segrevajo. Znanstveniki opozarjajo, da je segrevanje posledica globalnega segrevanja, imamo pa še nekaj časa za ukrepanje.

Temperatura oceanov je bila v 2019 za 0,075 stopinje Celzija višja od povprečja za obdobje med letoma 1981 in 2010. To je pokazala študija, objavljena v kitajski znanstveni reviji Advances in Atmospheric Sciences. Tudi v zadnjem desetletju je bila voda v oceanih najtoplejša od 50. let prejšnjega stoletja, pri čemer je bila zadnjih pet let najtoplejša.

Oceani so se v zadnjih 35 letih segreli štirikrat in pol hitreje, kot v enakem obdobju pred tem.

Znanstveniki so izračunali, da so morali oceani za takšno povišanje temperature v zadnjih 25 letih absorbirati 3,6-milijardkrat toliko toplote, kot se je je sprostilo ob eksploziji atomske bombe v Hirošimi. Od leta 1970 so absorbirali več kot 90 odstotkov toplote, nastale pri globalnem segrevanju.

Znanstveniki razlagajo, da je za takšne rezultate razlaga le ena: globalno segrevanje in človeški vplivi. Ugotovili so tudi, da so se oceani v obdobju med letoma 1987 in 2019 segreli štirikrat in pol hitreje. Kot v obdobju med letoma 1955 in 1986.

“Nujno je treba razumeti, kako hitro se stvari spreminjajo,” je povedal soavtor študije John Abraham, profesor z ameriške univerze St. Thomas. “In to je samo vrh ledene gore tistega, kar prihaja,” je poudaril.

Znanstveniki so ob tem opozorili, da segrevanje oceanov lahko povzroči vročinske valove v morju, kar bi lahko vodilo v velike izgube morskega življenja in hurikane.

A je po njihovem mnenju še mogoče ukrepati. Oceani bodo potrebovali veliko časa, da se bodo odzvali na spremembe, mi pa lahko v tem času odvečno energijo porabimo na drugačne načine in s tem zmanjšamo vplive na oceane.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button