ZdravjeŽivljenjski slog

Zakaj toliko spim?

Se ti zdi, da potrebuješ ogromno spanca, da se počutiš spočitega? Morda za tvojo utrujenostjo tičijo globlji razlogi. Pa poglejmo, kateri.

Če se zaradi prekomernega spanja podnevi in ponoči sprašuješ, zakaj toliko spiš, je morda čas, da ugotoviš, kako svoj spalni ritem spraviti nazaj na pravo pot!

Zakaj toliko spim?

Spanje je pomemben del našega življenja. Nanj lahko vpliva življenjski slog in različni zdravstveni dejavniki. Pogosti vzroki za večjo utrujenost so lahko:

 1. neprijetno spalno okolje,
 2. motnje spanja,
 3. moten cirkadiani ritem,
 4. uživanje alkohola,
 5. okužba ali bolezen,
 6. depresija ali tesnoba,
 7. jemanje zdravil,
 8. nekatera kronična stanja.

Prekomerno spanje vs. hipersomnija: Kaj pomeni, če veliko spim?

Pri odraslih prekomerno spanje običajno pomeni, da spimo več kot priporočenih 7-9 ur v 24-urnem obdobju. Če ponoči spimo 7 do 9 ur in se podnevi še vedno počutimo izjemno utrujene, to lahko kaže znake hipersomnije. Vendar brez panike! Če se počutiš utrujenega enkrat ali dvakrat, še ne pomeni, da nujno bolehaš za omenjeno boleznijo.

Hipersomnija je zdravstveno stanje, pri katerem se čez dan pojavi čezmerna utrujenost – tudi, če ponoči spimo toliko, kot je priporočeno. Če pri sebi opažaš spodnje znake, je morda čas, da se posvetuješ s svojim zdravnikom:

 • večkrat potrebuješ daljši spanec.
 • Pogosto dremaš tudi čez dan (tudi ob neprimernih urah, na primer v službi ali med obroki).
 • Po spanju imaš še vedno občutek utrujenosti.
 • Imaš težave s prebujanjem.
 • Pogosto doživljaš druge simptome kot so: anksioznost, razdražljivost, nizka raven energije, nemirnost, nizek apetit, težave s spominom…
spanje, nespečnost
Se ti kdaj zgodi, da zaspiš med predavanji ali pa v službi?

Kaj povzroča prekomerno spanje in povečano utrujenost?

Način spanja vpliva na delovanje celotnega telesa. Težave z zdravjem, delom in okoljem se lahko pokažejo tudi v postelji in nam kratijo spanec. V nadaljevanju ti ponujamo nekaj razlogov, zakaj morda slabo spiš.

 1. Neprimerno spalno okolje: Bi lahko bila tvoja spalnica tišja, hladnejša in temnejša? Hrup, temperatura in svetloba lahko pokvarijo vzdušje za spanje in otežijo počitek. Težava je lahko tudi v ekranih, ki te obdajajo v spalnici, zato reči Netflixu lahko noč!
 2. Težave s cirkadianim ritmom: Pri nekaterih ljudeh je cirkadiani ritem moten zaradi prevelike ali premajhne izpostavljenosti svetlobi. Tovrstne motnje lahko ublažiš tako, da “odmerek sončne svetlobe” prejmeš že zgodaj v dnevu, med spanjem pa poskrbi, da bo tvoja soba popolnoma temna.
 3. Uživanje alkohola: Če uživamo alkohol tik preden se odpravimo spat, lahko ta povzroči motnjo našega spanca. Pa tudi naslednji dan obstaja veliko večja verjetnost, da se bomo počutili utrujene.
 4. Zdravila: Pred uporabo zdravil je pomembno, da preverimo neželene in stranske učinke. Zaspanost in utrujenost sta pogosta neželena učinka večine zdravil.
spanje, nespečnost
Brez skrbi! Za vsak problem se najde rešitev. Tudi za težave s prekomernim spanjem!

Nasveti, kako preprečiti predolgo spanje?

“Hmmm … Predolgo spim. Si lahko pri tem kako pomagam?” Odgovor na vprašanje je zelo preprost. Seveda si lahko! Svoje spanje lahko spraviš “v red” že z zelo preprostimi spremembami življenjskega sloga. Katerimi?

 • Drži se urnika spanja in vsak dan hodi spat ob isti uri.
 • Telovadi 20 – 30 minut na dan, vendar ne (pre)pozno zvečer.
 • Izogibaj se uživanju kofeina v poznih večernih urah.
 • izogibaj se uživanju alkohola tik pred spanjem.
 • Pred spanjem skušaj v svoj urnik vnesti sproščujočo rutino (na primer kopel ali branje).
 • Optimiziraj prostor za spanje.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button