Priložnosti

Študenti razvili številne okolju prijazne projekte

Javni štipendijski, razvojni, preživninski in invalidski sklad RS je v Mariboru predstavil izbor okolju prijaznih projektov, ki so nastali na fakultetah v sodelovanju bodisi s podjetji ali društvi in zavodi. Študenti so se med drugim domislili promocijskega paviljona iz kartona in možne uporabe starih zaves za še vedno uporabne predmete.

Gre za projekte, ki so nastali v sklopu programov Po kreativni poti do znanja (PKP) in Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK). Programa, ki ju sofinancirata ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad. Programa se od leta 2014 izvajata v okviru Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS.

Študenti z okolju prijaznimi projekti pozitivno presenetili.

Nastalo že več kot 830 projektov

Doslej je nastalo že več kot 830 projektov s področij naravoslovja, tehnike, družboslovja, umetnosti, humanistike in kmetijstva. V projekte je bilo vključenih več kot 6200 študentov.

Mladi na takšen način po besedah direktorice sklada Irene Kuntarič Hribar pridejo v stik z delovnim okoljem. S čimer pridobijo bogate izkušnje in znanja iz prakse ter navežejo stike z morebitnimi delodajalci. “Gre za drug princip, kot je izobraževanje v predavalnici ali laboratoriju, kjer je učni proces vnaprej določen,” je pojasnila za STA.

Na predstavitvi v Mariboru so predstavili le del uspešnih zgodb. Uspešne zgodbe so nastale v preteklem študijskem letu in so trajnostno naravnane ter okolju prijazne. “Želimo si, da bi projekti imeli uporabno vrednost in da bi jih prepoznali na lokalni, regijski in državni ravni kot možne projekte, ki bi se dali širše aplicirati v družbo,” je dejala direktorica.

Pretekli projekti dobili 14 miljonov evrov

Med pretekle projekte so podelili že več kot 14 milijonov evrov. Študenti ljubljanske akademije za likovno umetnost in oblikovanje so na primer z društvom Ekologi brez meja iskali trajnejše rešitve za izdelke za enkratno uporabo. Sem spadajo lončki za napitke iz avtomatov, vrečke za sadje in zelenjavo ter embalaža za sendviče. Študenti fakultete za arhitekturo so v sodelovanju s podjetjem DS Smith razvili modularni paviljon. Paviljon je v celoti izdelan iz valovitega kartona. Na naravoslovnotehniški fakulteti pa so z družbo Kompas Shop razvili modele za ponovno uporabo starih zaves. Med drugim za pogrinjke, broške in tekače.

Študenti fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem so z družbo Marjetica Koper in zavodom NewPrevent izdelali projekt vključevanja mladih v urejanje okolja v koprskih soseskah Prisoje in Markovec. Ekipa biotehniške fakultete je na ljubljanskih osnovnih šolah Kolezija in Trnovo preučila šolske jedilnike in predlagala možne izboljšave. Na ljubljanski zdravstveni fakulteti pa so v okviru projekta Renesansa stare dame, pri katerem sta sodelovala družba VG5 in Gerontološko društvo Slovenije, pripravili idejno rešitev za prenovo starejšega objekta v negovalno bolnišnico.

Dejavni so bili tudi na mariborski univerzi. Na filozofski fakulteti so skupaj z Založbo Obzorja razvili virtualno didaktično škatlo za pomoč učiteljem pri poučevanju, z Društvom slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev pa so izdelali spletno aplikacijo za pomoč pri tvorbi svojilnih pridevnikov iz tujih lastnih imen. Študenti ekonomsko-poslovne fakultete so v sodelovanju s podjetjem Rogač Plus izdelali priročnik za varstvo osebnih podatkov v malih in srednjih podjetjih, študenti fakultete za strojništvo pa so v podjetju A&E Europe, ki izdeluje sukance in trakove, raziskovali možnosti ponovne uporabe odpadnega tekstila.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button