Tehnologija

2. pravilo spletne higiene: Ne verjemi velikim obljubam!

V zadnjih letih strmo narašča število prijav spletnih goljufij, ki se pogosto končajo s finančno škodo. Leta 2009 smo jih v Sloveniji zabeležili le 24, lani pa kar 898.

Po podatkh Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je najvišje Oškodovanje pri nakupu delovnega stroja v lažni spletni trgovini znašalo kar 13.500 evrov, povprečno pa nepridipravi pri spletnem nakupovanju ljudi ogoljufajo za 561,70 evrov

Spletne goljufije so najpogostejše prevare na spletu.

Nizke cene in velike obljube

Statistike kažejo, da nas morajo na spletu, bolj kot hekerski napadi, skrbeti različne spletne goljufije. Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so zelo preproste – nizke cene in velike obljube, pa naj bodo super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj vinjete za en sam “Like” ali neverjetno poceni izdelki.

Goljufi si izmišljajo nove oblike spletnih prevar, vse pa imajo eno skupno značilnost – na eni točki želijo od tebe, da jim nakažeš denar!

Zahtevajo, da nakažeš denar za najrazličnejše stroške, pošlješ kodo svoje PaySafe kartice, se včlaniš v SMS klub, ki te bo stal 20 evrov na mesec ali pa s kreditno kartico opraviš nakup v lažni trgovini. V vseh primerih bo denar dobil goljuf.

Ukrep 1: Vprašaj se kdo ima korist

Vedno, ko naletiš na super nagradni kviz ali pa stran, kjer delijo brezplačne kupone, si postavi eno vprašanje:

Zakaj bi mi nekdo dal nagrado, vredno skoraj tisoč evrov, v zameno za en sam klik ali zgolj telefonsko številko?

Še bolje, oglej si video, kaj stoji zadaj.

Ukrep 2: Nauči se brati med vrsticami

Ko pristaneš v spletni trgovini, ki ponuja izdelke po izjemno nizkih cenah (pa čeprav gre za priznane blagovne znamke), vsi artikli so na zalogi, ni pa nobenih podatkov o samem podjetju – se ustavi!

Poglej video, ki pokaže opozorilne znake, da gre za lažno spletno trgovino ali trgovino s ponaredki.

Ukrep 3: Ne verjemi neverjetnim poslovnim priložnostim

Če te prek elektronske pošte, Facebooka ali spletnega oglasnika kontaktira neznanec in ponudi poslovno sodelovanje (prenos denarja iz tujine, odkrili so, da si ravno ti dedič skrivnega premoženja itd.) ali možnost kredita, si lahko prepričan, da gre za poskus prevare. Ne verjemi, da ti bodo nakazali denar ali omogočili posojilo, ko poplačaš določene stroške, za odvetnika, odprtje računa, carino itd.

Se zdaj sprašuješ kaj je 1. pravilo spletne higiene? Odgovor je: Naredi backup!

 

 Varni na internetu (vir)
 Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close