ScenaZabava

Lent 2019: dežju navkljub krasna festivalska nedelja

Za nami je že četrti festivalski dan. Dežju smo lahko pod dežniki čez dan kljubovali v mariborskih kotičkih, kjer je odmevala Pozor Muzika na cesti. Zvečer se je zvrstila množica glasbenih koncertov, ob večernemu dogajanju na Vetrinjskem dvoru pa so se daleč naokoli razlegale salve smeha ob standupu Črna nedelja.

Kot nadaljevanje deževni soboti, je nedelja sledila vzorcu padavinskih popestritev iz neba, ki jih je Festival Lent deležen vsako leto. Kljub muhastemu vremenu pa je organizatorjem uspelo izpeljati večino dogodkov.

Pravih športnikov ne zmoti niti dež

Četrti dan festivala se je začel s kolesarjenjem ob Dravi do Ptuja. Udeleženci so se zbrali pri Europarku in se podali na pot proti Ptuju. Približno 60 km dolga pot se je končala s povratkom v Maribor.

Športni navdušenci so se lahko udeležili tudi šahovskega dogodka 22. Pirčev memorial Maribor in se na mariborskih Benetkah pobliže spoznali s potapljanjem.

Kultura bogati duha

Bolj kulturnih vložkov željni so se lahko tekom dneva prepuščali glasbi Pozor Muzika na cesti, ki je polnila kotičke Maribora. Dopoldne sta Patricija Škof in Tilen Beigot izvajala jazz, akustična skupina Artistik pa je predstavila kombinacijo avtorskih skladb in tujih uspešnic. V večernih urah sta sledila še nastopa Nataly’s sharp trio in skupina BorZ.

Samo Šalomon je s 28-članskim kitarskim orkestrom glasbene užitke zagotavljal obiskovalcem Odra Triglav, v Zalivu pri Vodnem stolpu pa so nastopili brežiški Daniel Vezoja in skupina Elvis Jackson, ena najuspešnejših slovenskih zasedb, ki letos praznuje 20 let svojega delovanja.

Najmlajši obiskovalci so se zabavali na Vetrinjskem dvoru, kjer je znamenito zgodbo Ele Peroci, Muca Copatarica, izvedlo Lutkovno gledališče Fru Fru.

Kdor poje, zlo ne misli

V dvorani Union so se razlegali zvoki slovensko-litvanske naveze: povezala sta se Komorni orkester Univerze v Vilni ter Zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Na KMŠ odru so se predstavili solistka Karyn in skupina Shuga Coat. Mladinin oder, letos v Narodnem domu so zapolnili Liamere in NoAir.

Smeh je pol zdravja

Prav tako pa je bilo poskrbljeno tudi za obilico smeha. V Minoritih je dramsko društvo Fakultete za strojništvo iz Ljubljane predstavilo komedijo zmešnjav Predstava, ki gre narobe pod režijo Jureta Ivanušiča.

Gašper Bergant
Mariborskemu občinstvu že dobro znan Zgornjesavinjčan Gašper Bergant.

| Mariborskemu občinstvu že dobro poznan zgornjesavinjski komik Gašper Bergant.

Aleks Curać Šarić
Hrvaški Aleks Curać Šarić, ki je z vložki črnega humorja vskočil ob bolezni Aleksandra Perišiča.

| Hrvaški Aleks Curać Šarić, ki je z vložki črnega humorja vskočil ob bolezni Aleksandra Perišiča.

  Nekoliko bolj črn humor pa je zapolnil dvorišče Vetrinjskega dvora. Ko so obiskovalci že mislili, da je dežja le konec, jih je presenetil še zadnji pršec dneva, ki je služil kot uvod »črnemu večeru«. Črna nedelja je vključevala nastope dveh domačih in enega hrvaškega komika. Predstavili so se Gašper Bergant, Aleks Curać Šarić in Klemen Bučan. Kot je ime obljubljalo, ni manjkalo črnih šal o najobčutljivejših delih naše družbe. Prešernova Urška kot »sponzoruša«, aktualen problem volkov in medvedov, droge. Vse to in še več iz ust utečenih mojstrov komedije.

  Četrti dan festivala se je zaključil z afterjem v Klubu Wetrinsky, kjer je glasbo vrtel ljubljanski DJ Zhe.

  Letošnje »lentanje« se pravzaprav dodobra šele začenja. Danes lahko spet izbiramo med množico raznovrstnih dogodkov. Celodnevno dogajanje na Art Kampu ter predstavitev Folk Arta v Mestnem parku, Pozor Muzika na cesti, otroški program v Vetrinjskem dvoru, SladoLent, mariborski rap na KMŠ odru, Štajerski improvizacijski troboj na Vetrinjskem dvoru in mnogo več. Ob 21.30 težko pričakovan Magnifico, ki s svojim bandom vedno poskrbi, da koncerta ne zapustimo ravnodušni.

  Podrobnosti o programu današnjega in prihodnjih dni poišči na uradni spletni strani Festivala Lent in na Facebooku.

   

   Sara VOCOVNIK
   Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button