Zdravje

Rumeni jopiči in table pri Štukovem rondoju

Opozarjanje na nevarnost neuporabe pasu in telefoniranja med vožnjo tudi s sporočilnimi tablami

Agencija za varnost prometa (AVP) začenja akcijo, v okviru katere bodo promotorji prometne varnosti s sporočilnimi tablami na terenu do 2. aprila opozarjali na nujnost pripenjanja z varnostnim pasom in zmanjšanja uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Akcija bo potekala vsak delovni dan med 7. in 9. uro ter med 15. in 17. uro na več križiščih in krožiščih v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Celju in Kopru. V Mariboru se promotorji nahajajo pri Štuku, Qlandiji, Mercator Tabor II, glavni avtobusni postaji Maribor, križišče pri Telekom Slovenija (Titova cesta) ter križišče Prešernove ulice in Partizanske ceste.

Na agenciji so se za takšno neposredno opozarjanje na varnost v prometu odločili, ker opažajo vse večjo uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in tudi med pešci, kot tudi, da uporaba varnostnega pasu še vedno ni takšna, kot bi si želeli.

Agencija za varnost prometa akcija marec 2019 - Štruk rondo-min
Akcija bo potekala ob prometnih konicah na nekaterih večjih križiščih v petih slovenskih mestih.

Ob tem so na agenciji opozorili, da se reakcijski čas voznika zaradi uporabe mobilnega telefona poslabša za kar 50 odstotkov. Voznik, ki uporablja mobilni telefon, počasneje zaznava in se odzove na prometno signalizacijo, ima daljši zavorni čas, slabše zaznava okolico in promet ter težje oceni varnostno razdaljo in potrebne prilagoditve razmeram na cesti. »Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola,« so izpostavili na agenciji.

 

Uporaba varnostnega pasu ključna za preživetje

Glede neuporabe varnostnega pasu pa so navedli, da kar tretjina voznikov in sopotnikov v osebnih vozilih, ki so lani umrli v prometnih nesrečah, ni uporabljala varnostnega pasu. »Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Dosledna uporaba varnostnega pasu zato zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih,« so opozorili.

 

DOSTOP.si, STA
Silvo PLEŠNIK

Sorodni članki

Back to top button