Zdravje

Virus na različnih površinah preživi tudi več dni, zato jih sproti čisti!

V času svetovne pandemije koronavirusa je mnogo stvari, ki jih moramo početi drugače kot sicer. Ker se okužba širi kapljično in je skorajda že vseprisotna, moramo biti poleg higiene kašlja pozorni tudi na higieno predmetov, ki se jih dotikamo. Kako dolgo se virus obdrži na različnih površinah in kako jih očistiti?

Koronavirus se širi kapljično, kar pomeni, da se kapljice z virusom med kašljanjem, kihanjem in govorjenjem bolne osebe prenašajo in širijo na bližnje površine. Ko se naslednja oseba dotakne teh površin, lahko virus hitro vstopi v novega gostitelja. Ker je kljub pazljivosti in številnim ukrepom možnost za okužbo še vedno velika, moramo narediti vse, kar je v naši moči, da virus zajezimo.

Nepoznana in trdovratna nadloga

Virus COVID-19 lahko na površinah ostane tudi devet dni – odvisno od tega, za kakšno površino gre. Nove raziskave so pokazale, da na kovini preživi do pet dni, na steklu med štiri in pet dni, na plastiki pa vse do devet dni.

Medtem izsledki raziskave, opravljene na ameriškem inštitutu za zdravje, prikazujejo nekoliko drugačne podatke. Na kartonu virus lahko ostane do 24 ur, medtem ko na plastičnih in jeklenih površinah preživi nekje med dva do tri dni. To pomeni, da se tako dolgo obdrži npr. na kljukah in ostalih površinah, ki nas obdajajo.

Zaradi razlik med podatki je pomembno, da dosledno skrbimo za higieno rok in da redno in temeljito čistimo površine okoli sebe. Predmete, ki se jih pogosto dotikamo (kljuke, mobilni telefoni, stikala za luči, mize, kuhinjski elementi, daljinci za TV), moramo redno čistiti in razkuževati. Najtemeljiteje to storimo s sredstvi, ki vsebujejo med 62 in 71 % etanola, 0,5 % vodikovega peroksida ali 0,1 % natrijevega hipoklorita.

Ali po domače – kot za razkuževanje rok tudi za razkuževanje predmetov in površin najlažje uporabimo razkužila z dovolj visoko vsebnostjo alkohola. To pomeni, da morajo vsebovati več kot 60 % alkohola. Površine je najboljše najprej očistiti z navadnim čistilom, vodo in na koncu razkužiti. Pri tem sledimo navodilom za uporabo izdelka.

COVID-19, koronavirus, razkužila, oblačila, strokovnjaki, virus, površine, #ostanidoma
Za pravilno čiščenje uporabljajmo čistila z vsebnostjo alkohola, ki presega 60 %.

Posebej pozoren bodi na čiščenje mobilnega telefona in računalnika. Tudi če poskrbiš za ustrezno higieno rok, umivanje nima učinka, če se s čistimi rokami nato dotikaš umazanega mobitela ali računalnika.

Kako dolgo virus ostane na oblačilih?

Kako dolgo se koronavirus obdrži na tkaninah ni popolnoma jasno. Je pa življenjska doba virusa najverjetneje krajša kot na ostalih površinah. Ker je tveganje za okužbo preko oblačil razmeroma majhno, je posebna pozornost priporočljiva šele v fazi, če za virusom zboli kdo v gospodinjstvu. V tem primeru je ob stiku z okuženimi oblačili priporočena uporaba zaščitnih rokavic in temeljito umivanje rok. Takšna oblačila je najboljše prati na čim višji temperaturi in poskrbeti, da so pred ponovno uporabo popolnoma suha.

COVID-19, koronavirus, razkužila, oblačila, strokovnjaki, virus, površine, #ostanidoma
Posebna skrb pri pranju oblačil je potrebna šele v fazi, ko je nekdo v tvoji bližini zagotovo okužen.

Dobra novica je, da so omenjene raziskave izvajali v laboratorijih, pod strogo nadzorovanimi “umetnimi” pogoji. V dejanskih razmerah (ko na virus vplivajo vlaga, temperatura in ostali dejavniki) se ta verjetno ne obdrži tako dolgo. Pri tako neznanem virusu, kot je novi koronavirus, pa je ključnega pomena, da upoštevamo priporočila in ravnamo odgovorno. Dodobra ga ne poznajo niti največji strokovnjaki, kaj šele laična javnost.

Zato, ostajajmo doma, umivajmo si roke in najpomembneje – pazimo nase in na svoje bližnje.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button