ZdravjeŽivljenjski slog

Je lubrikant res optimalni primer, kot pravi popularen trend na TikToku?

TikTok je prava oaza briljantnih idej in ena izmed aktualnejših je ta, da kot podlago za make up – primer, uporabiš lubrikant. Pa je temu res tako?

Hashtag #lubeprimer ima na TikToku krepko več kot 10 milijonov ogledov, ocene uporabnikov pa so mešane. Nekateri trdijo, da je uporaba lubrikanta namesto običajnega primerja (podlage za make up) povzročila neverjetno gladko kožo, ostalim je lubrikant sprožil divje kožne izbruhe. Kaj pa o tem pravijo strokovnjaki?

Lubrikant raje kot na obraz kam drugam

Dermatologi uporabo lubrikanta na obrazu v osnovi odsvetujejo, saj lahko to vodi v različne izbruhe aken in draženje kože. Zlasti za lubrikante na oljni osnovi pa je zelo verjetno, da bodo zamašili pore.

Lubrikant, podlaga za obraz, make up, Tiktok, #lubeprimer
Lubrikant ni optimalna izbira za negovanje obraza, saj seveda ni bil narejen s tem namenom.

Lubrikant tako ni optimalna izbira za negovanje obraza, saj pogosto vsebuje sestavine kot so konzervansi ali dišave, ki dražijo in škodujejo koži. Še pogosteje kot pri običajnih lahko do tega prihaja pri lubrikantih, ki sprožajo občutke toplote ali so aromatizirani. Ne pozabimo pa niti na to, da lahko lubrikant vsebuje spermicid, precej ostro in potencialno dražečo snov, ki je ne bi želeli imeti na obrazu.

Dobro staro pravilo: izdelek uporabljaj na način, ki mu je namenjen

Precej dobro pravilo za nego kože je, da na kožo ne nanašamo stvari, ki temu v osnovi niso namenjene. Predvsem izdelki za obraz pa so običajno nežnejši od izdelkov, ki so namenjeni uporabi na drugih delih telesa.

Pri uporabi lubrikanta na obrazu gre tudi za čas, ko ta ostane na koži. Ko lubrikant uporabljamo za njegov osnovni namen, na koži ne ostane tako dolgo, medtem ko lahko ličila (in z njimi lubrikant) na obrazu ostanejo ves dan.

Lubrikant, podlaga za obraz, make up, Tiktok, #lubeprimer
Včasih lahko lubrikanti dražijo tudi genitalije – tako se občutljivejšim priporoča uporaba izdelkov na vodni osnovi in brez dišav.

Seveda ni nujno, da se lubrikant pri tebi ne bi odrezal kot dober primer, je pa veliko bolj smiselno (in varneje), da kot primer uporabljaš dejanski primer. Če se vseeno ne moreš upreti preizkušanju TikTok trenda, pa pred nanašanjem lubrikanta na manjšem koščku kože preveri, če si nanj slučajno alergična.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button