Zdravje

Stres: kaj nam pomaga ob spopadu z njim in kaj ga poslabša

Vsi doživljamo stres. Pride lahko zaradi službe, šole, finančnega stanja, bolezni … Izogniti se mu ne moremo, saj bomo prej ko slej naleteli na bolj ali manj stresno situacijo. Obstaja pa nekaj načinov, kako se lahko z njim učinkovito spopademo.

Malo stresa ni nič slabega, lahko te celo vzpodbudi, da se s težko situacijo spopadeš, namesto, da se ji izogibaš. Ampak če je stres dolgotrajen in neobvladljiv imaš na rokah velik problem. Lahko te popolnoma izčrpa, znane so tudi situacije, ko je taka izčrpanost vodila v smrtne posledice. Zato je pomembno, da se znaš sprostiti in pozabiti na vse, kar te teži. Obstaja mnogo načinov, kako se spopasti s stresom. Mi bomo izpostavili 5 najpogosteje uporabljanih.

1. Telovadba

Izvedenih je bilo veliko raziskav, ki potrjujejo, da te telovadba sprosti, ko si pod stresom. Ko opravljaš telesno vadbo, tvoje telo poskrbi za sprostitev dopaminov in drugih hormonov. Ti hormoni pa so ključ do zmanjšanja stresa, saj zmanjšajo druge, negativne hormone, ki ga povzročajo. Telovadba je tudi najboljša rešitev, saj jo lahko opravljamo vsi. Ne glede na to, kakšen šport imaš rad, kako pogosto ali intenzivno telovadiš, pomembno je samo, da najdeš eno vadbo, ki ti ustreza.

2. Odpravi se v naravo

Narava in čisti zrak pomirjata. Zato je dobro, da se malo sprehodiš in preživiš nekaj časa v zunanjem, mirnem svetu. Na tak način lahko tudi združiš telovadbo in naravo, kar ima velik vpliv na tvoje živce in stres.

3. Stoj pokončno in poravnano

Morda se ne sliši kot velik problem, ampak če se držiš povešeno in sključeno, si stres še povečuješ in slabšaš. Dokazano je, da so tisti, ki se držijo pokončno, bolj samozavestni in sproščeni.

telovadba, stresne situacije, sprostitev, stres
Preživljanja časa v naravi je dosti bolj sproščujoče kot preživljanje časa v mestu.

4. Vzemi si čas za sprostitev

Ko se počutiš, da je na tebi ogromno breme in imaš preveč dela, se moraš upočasniti. Vzemi si premore za to, da se sprostiš, poslušaš glasbo, malo zaspiš ali karkoli drugega, kar ti trenutno ustreza.

5. Stresne situacije lahko spremeniš v igro

Če boš težke in napete situacije videl kot nekaj groznega, ti bodo seveda prinesle ogromno stresa. Lahko pa spremeniš pogled na njih in jih vzameš kot izziv. Poskusi si težko situacijo spremeniti v igro, ki jo moraš premagati.

Kaj stres poslabša?

Ljudje se ob stiski zatečemo k stvarem, ki bi nam naj pomagale in nas sprostile, ampak dostikrat z njimi dosežemo ravno obratno. Stvari, ki jih morda počneš, da bi stres zmanjšal, ampak ti ga samo poslabšajo so: konzumiranje alkohola, velike količine hrane, sploh sladkarij, kajenje cigaret, uporabljanje legalnih ali ilegalnih drog in pitje prevelikih količin kave (ali drugih virov kofeina). Seveda vse te stvari niso nujno slabe, sploh v normalnih količinah, ampak v tem primeru ti ne bodo pomagale.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button