Zdravje

Je norost nalezljiva? Preveri 7 nevarnih mitov o duševnem zdravju

O duševnih boleznih že dolgo krožijo mnoge neresnice, še bolj pa so se te razširile z razmahom spleta. Preveri nekaj najpogostejših mitov o duševnem zdravju.

Mit #1: Težave z duševnim zdravjem niso pogoste

Težave v duševnem zdravju so izjemno pogoste, pojavljanje stanj, kot sta anksioznost in depresija, pa pri mladih celo narašča. Velik porast duševnih stisk smo zabeležili v času pandemije, še pred tem pa se je že nekaj let višal trend samomorilno nagnjenih mladih.

Mit #2: Če nihče ne opazi, da si depresiven, si zagotovo v redu

Stiske nekateri skrivajo bolje od drugih. Tudi, če ostajaš uspešen v šoli, prisoten v družbi in navzven vse deluje super, ne pomeni, da ne moreš doživljati duševnih stisk. Mnogim na prvi pogled ne bi pripisali kakršnihkoli problemov, resničnost pa je mnogokrat drugačna.

Mit #3: Duševne težave so lahko nalezljive

Duševni problemi niso virus, ki bi se ga lahko nalezel. Res pa je, da se lahko v družbi ljudi z duševnimi problemi tudi sami počutimo potrto. Za to so krive energije, ki jih pogosto prevzemamo od drugih.

prijatelja, par
Potrtost po druženju z depresivno osebo je čustven in sočuten odziv našega telesa.

Mit #4: Vsako duševno bolezen je mogoče premagati z dovolj truda

Težave z duševnim zdravjem so stanja, ki zahtevajo zdravljenje, in ne nekaj, kar bi imelo stikalo za vklop in izklop. Nekatere izmed duševnih motenj vplivajo na možgane v tolikšni meri, da je stanje potrebno zdraviti tudi z zdravili. Glede na situacijo običajno sicer obstajajo načini, kako jo blažiti, ne more pa to nadomestiti dejanskega zdravljenja v obliki zdravil in terapije.

Mit #5: Kdor ima probleme z duševnim zdravjem, je nor

Slabše ali na družbenem nivoju kakorkoli odstopajoče duševno zdravje je bilo dolgo enačeno z norostjo. Danes vemo, da je to samo škodljiva stigma. Možgani so organ in tako kot lahko imamo probleme s pljuči, so povsem normalni tudi problemi z možgani.

upanje, duševno zdravje
Stigmatiziranje duševnih problemov ljudem preprečuje, da bi želeli poiskati pomoč.

Mit #6: Vsi problemi bodo rešeni, če začneš obiskovati psihoterapijo

Za mnoga duševna stanja je psihoterapija način blaženja in obvladovanja bolezni, vsega pa seveda ne more trajno pozdraviti. Tudi če se s psihoterapijo naučimo spopadati z boleznijo, ne pomeni, da nas nikoli več ne bodo zajele z njo povezane stiske.

Mit #7: Uporaba tehnologije škodi duševnemu zdravju

Ali tehnologija za naše duševno zdravje predstavlja plus ali minus, je odvisno od tega, kako jo uporabljamo. Nenehno primerjanje in spletno ustrahovanje, na primer, brez dvoma škodita duševnemu zdravju, vsekakor pa se na spletu najde nešteto vsebin, ki spodbujajo pozitivno povezovanje s podobno mislečimi in ponujajo koristna orodja, kot je meditacija.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button