NoviceZdravje

Evropski parlament v luči odločitve ZDA za splav kot temeljno pravico

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu včeraj sprejel resolucijo, v kateri je države članice Evropske unije pozval, naj pravico do umetne prekinitve nosečnosti uvrstijo med temeljne pravice povezave. Resolucijo so v odzivu na prepoved splava v ZDA evropski poslanci sprejeli s 324 glasovi za, 155 proti ter 38 vzdržanimi.

Evropski parlament v resoluciji poziva k vključitvi pravice do splava v Listino EU o temeljnih pravicah. Takšen predlog prihaja v luči nedavne odločitve vrhovnega sodišča ZDA o odpravi pravice do splava in potrebi po zaščiti te pravice in zdravja žensk tudi v EU. V listino bi tako dodali spremembo v 7. členu, da “ima vsakdo pravico do varnega in zakonitega splava”. Menijo namreč, da bi moral biti splav in odločitev o njem prepuščena ženski.

V resoluciji izražajo popolno solidarnost in podporo ženskam v ZDA. Podporo izražajo tudi tistim, ki sodelujejo pri zagotavljanju in spodbujanju pravice in dostopa do zakonite in varne pomoči pri splavu v tako težkih okoliščinah. Pozivajo ameriški kongres, naj sprejme predlog zakona, ki bo zaščitil pravico do splava na zvezni ravni.

Porast skupin, ki nasprotujejo enakopravnosti spolov

Zaskrbljeni so tudi zaradi morebitnega porasta financiranja skupin, ki nasprotujejo enakopravnosti spolov in pravici do možnosti izbire. To se dogaja tudi v Evropi. Pozivajo države članice EU, naj dekriminalizirajo splav. Hkrati naj odpravijo vse pravne, finančne, socialne in praktične omejitve, ki še vedno omejujejo dostop do umetne prekinitve nosečnosti v nekaterih državah članicah.

Države članice EU bi morale zagotoviti dostop do varne, zakonite in brezplačne umetne prekinitve nosečnosti, zdravstvenega varstva nosečnic in porodnic, prostovoljnega načrtovanja družine, mladim prijaznih storitev ter preprečevanja širjenja okužb z virusom hiv, zdravljenja in podpore brez diskriminacije, piše v resoluciji.

Poslanci še menijo, da bi Evropska komisija in države članice morale okrepiti politično podporo zagovornikom človekovih pravic in ponudnikom zdravstvenih storitev, ki si prizadevajo za izboljšanje spolnega in reproduktivnega zdravja in pravic.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button