Zdravje

Si pod stresom? Vsak dan si vzemi štiri minute zase in zadihaj

Si kdaj utrujen, pa ne moreš zaspati, ker se ti možgani enostavno ne izklopijo? Mogoče je čas, da preizkusiš kakšno dihalno vajo, ki ti bo pomagala izprazniti misli. Manj spanca in slabša kvaliteta spanja namreč nista šala, saj imata velik vpliv na tvoje zdravje.

Veliko študentov je pod stresom, sploh tistih, ki poleg faksa opravljajo še kakšno študentsko delo in podobno. Tako imaš v svojem življenju študijske naloge, kolokvije, izpite, družabne plane, družinske obveznosti in velik del študentov še delovne obveznosti ali pa sodelovanje v kakšnih društvih. Kaj šele, če si drzneš imeti kak hobi, ki ti vzame veliko časa.

Normalno je, da se počutiš izgorelo, največji problem pa je, da se velikokrat sploh ne moreš naspati. Zvečer se uležeš v posteljo, toda po glavi ti roji še milijon obveznosti, ki jih imaš za postoriti ta teden, ali pa plani za naslednji dan. Tako si lahko zelo utrujen, a se ti možgani enostavno ne morejo izklopiti. To lahko vodi v neprespane noči, kar bo tvoj stres samo še povečalo. Kaj lahko storiš, da situacijo izboljšaš?

pod stresom, dihanje, stres, čas zase, vzemi si čas zase, umiriti se pred spanjem, umiriti se, relaksiranje, težave s spanjem, slab spanec, premalo spanja, nekvaliteten spanec, zbuditi se utrujen, stres in spanje, stres in slabo spanje, študenti in stres, študentski stres, neprespane noči,
Nekvaliteten spanec vodi v neprespanost, ki ti lahko popolnoma pokvari dan.

Poskusi z dihalnimi vajami

Na ta problem je našla rešitev Rajshree Patel, ki je na to temo napisala tudi precej knjig. Ugotovila je, da na kvaliteto spanja najbolj vpliva to, v kakšnem razpoloženju smo, ko se odpravimo spat. Tudi, ko boš zaspal, je zelo verjetno, da bodo tvoji možgani še vedno napol razmišljali o vseh opravkih in morda o njih celo sanjali, nato pa se boš zbudil utrujen.

Ključno je torej, da pred spancem poskusimo odpraviti stres in negativne misli. Patelova priporoča, da se umirimo z dihanjem. Dihanje namreč pomaga pri tem, da iz stanja stresa preidemo v stanje relaksacije. Vse, kar moraš storiti je, da si vzameš malo časa in poglobiš svoje dihanje. Vsaj 10-krat globoko vdihni in izdihni. Ob tem se ne sili, da vse druge misli izrineš iz glave, samo osredotoči se na dihanje in opazuj, kaj se bo s tvojimi mislimi zgodilo. Globoko dihanje naj bi namreč tvoja čustva iz strahu, stresa in napetosti preklopilo na umiritev in relaksiranje.

pod stresom, dihanje, stres, čas zase, vzemi si čas zase, umiriti se pred spanjem, umiriti se, relaksiranje, težave s spanjem, slab spanec, premalo spanja, nekvaliteten spanec, zbuditi se utrujen, stres in spanje, stres in slabo spanje, študenti in stres, študentski stres, neprespane noči,
Vedno je pomembno, da si vzameš čas zase in sproščujoče misli.

Tudi to, kaj storiš, ko se zbudiš, je pomembno

Tvoje jutro verjetno zgleda tako: zbudi te budilka na mobilnem telefonu, ti jo ugasneš, mogoče še zagodrnjaš in malo zatisneš oči, ali pa začneš kar takoj brskati po mobilniku. V vsakem primeru prej kot slej pristaneš na mobilnem telefonu. Ampak pomembno je, da si zjutraj vzameš tudi nekaj časa zase, kar pa ni brskanje po socialnih omrežjih. Ulezi se na hrbet ali se usedi ob vzglavnik in ponovi dihalne vaje. Zagotovo boš nato bolje pripravljen na izzive novega dneva, kot, če se takoj prilepiš na mobilni telefon.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button