Zdravje

Ali veš kako pomembno je pravilno in temeljito umivanje rok?

Namen Svetovnega dneva umivanja rok je širjenje ozaveščenosti in razumevanja o pomembnosti umivanja rok. Letošnja obeležitev poteka pod geslom "Čiste roke za vse".

Čiste roke so zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja, umivanje rok pa učinkovit in dostopen način za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni med ljudmi. Številne bolezni se širijo prav preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikroorganizmov na različne površine in ljudi.

Si pravilno umivaš roke? Te so glavni prenašalec mikroorganizmov, ki povzročajo različna obolenja.

Jesen je tudi čas, ko se nam približuje obdobje gripe in drugih respiratornih okužb. Prav ob pojavu različnih obolenj pa je dosledno in vestno umivanje rok posebno pomembno. Pri umivanju rok nismo vedno dovolj natančni, predvsem pa si rok ne umijemo vedno, kadar je to potrebno.

Zakaj umivanje rok?

Z umivanjem rok z njih odstraniš umazanijo in prehodne mikroorganizme, ki so se prilepili na kožo rok ob stiku z drugimi deli telesa, drugimi osebami ali ob stiku z okoljem. Prav ti mikroorganizmi so največkrat vzrok za različna obolenja.

Kdaj si umivamo roke?

Roke si umijemo:

  • kadar so vidno onesnažene ali mokre;
  • med in po pripravi jedi;
  • pred jedjo;
  • vsakič preden koga hranimo;
  • pred nego in po negi bolnika v domačem okolju;
  • pred in po oskrbi rane, ureznine, udarnine, ko je koža poškodovana;
  • po smrkanju, kihanju, kašljanju;
  • po dotikanju živali ali živalskih odpadkov;
  • po dotikanju odpadkov ter
  • ob prihodu domov.

Sicer pa naj bi to delal tako pogosto, kot je glede na tvoja opravila potrebno.

Kako si umivamo roke?

Pomembno je, da se držiš pravilnega zaporedja postopka umivanja rok in da roke pod toplo tekočo vodo najprej omočiš. Veliko ljudi seže po milu s suhimi rokami. Če si pa roki najprej dobro omočiš, odplakneš kar precejšne število mikroorganizmov s površine rok, zato je miljenje bolj učinkovito in postopek umivanja rok v celoti odstrani več mikroorganizmov.

Pred umivanjem vedno odstrani ves nakit (prstane, ure, ipd.). Pomembno je, da namiliš in zdrgneš vse predele rok in po celotni površini dlani, hrbtišč, med prsti, konice prstov, ne pozabi palcev, predelov pod nohti ali zapestij. Roki miliš vsaj 20 sekund, tako da namiliš vse predele rok. Bolj kot čas miljenja je pomembno, da namiliš vse predele rok in milo dobro spereš.

Z umitih rok temeljito speri milo in roke dobro osuši. Najbolje, da jih obrišeš do suhega s papirnato brisačo, ali s svojo brisačo za roke, ki jo moraš redno menjati. Pipo zapreš s komolcem ali papirjem in ne z umito golo roko, še posebej, če nisi doma.

 

 NIJZ
 Pixabay
ikona snemalec Nacionalni inštitut za javno zdravje

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button